Inspekcije zatvorile prihvatilište Zoohigijene do daljnjeg

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2015, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcije zatvorile prihvatilište Zoohigijene do daljnjeg

Prihvatilište Zoohigijene na Futoškom putu zatvoreno je 28. septembra od strane Republičke veterinarske inspekcije, zbog, kako u ovom preduzeću navode, još uvek neutvrđenih razloga.

U ovom prihvatilištu ima više od tri stotine pasa. U njemu postoji čisti i nečisti deo. Međutim, ovo javno preduzeće, iako je na tome insistiralo, mesecima nije moglo da dobije dozvolu za otvaranje nečistog dela, što je sada postao razlog zatvaranja kompletnog prihvatilišta, rekao je za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 021 Aleksandar Bursać, direktor Zoohigijene i veterine.

"Republička veterinarska inpekcija odavno je trebalo da konstatuje da li naš nečisti deo zadovoljava sve uslove da nesmetano funkcioniše, što smo ih mi nekoliko meseci već zvali da dođu da urade. Sada je pod pritiskom NVO "Link plus" Veterinarska inspekcija Južnobačkog okruga zatvorila prihvatilište, ali se nadamo da će se sledeće nedelje ceo problem rešiti", rekao je Bursać i dodao da mu ova odluka nije jasna jer je ovaj objekat skoro kompletno renoviran i velika svota novca je uložena i u renoviranje i u opremu.

Iz samog udruženja "Link plus" poručuju da imaju više nego jsne razloge za pokretanje zahteva za zabranu rada prihvatilišta.

"Uzimajući u obzir uslove u objektu na adresi Železnička 4 u Novom Sadu, njegov položaj (nalazi se usred naselja), te brojne prijave koje su zbog nezakonitog držanja napuštenih pasa podnete tokom 2014. godine, podnet je zahtev da se ovaj objekat ne upisuje ponovo u Registar napuštenih kućnih ljubimaca i da mu se trajno zabrani rad. Podsećamo da je tokom 2014. godine više od deset udruženja zahtevalo da se nečisti deo prihvatilišta u Novom Sadu izgradi po planiranom projektu, uz čisti deo prihvatilišta na adresi Put Šajkaškog odreda bb u Novom Sadu (Šangaj) i zahtevalo da se spreči neracionalno trošenje novca iz budžeta za adaptaciju objekta koji ne ispunjava uslove propisane zakonom", navode u ovom udruženju.

U međuvremenu, sa zabranom rada koja je trenutno na snazi, Zoohigijena nema nadležnost da uklanja pse sa ulice, što je, kako kažu, najveći problem, a oni su tu da se potrude da psima u prihvatilištu ništa ne fali.  Za ovu vest je čuo i sportista, strongmen Ervin Katona, koji je ubrzo najavio svoju posetu, kako bi podržao rad ovog preduzeća. Katona je prilikom posete uputio apel svim ljubiteljima životinja da dođu i udome napuštene pse iz prihvatilišta. "Već sam pravio neke snimke, već sam podržavao ovakva mesta i sad, kad sam čuo, kontaktirali su me ljudi. Izašao sam u susret i izaću u susret bilo kada kad budem mogao za ovakve stvari", kazao je Katona.

Ovom prilikom direktor Zoohigijene i veterine Aleksandar Bursać opovrgao je i optužbe koje su, poslednjih dana iznosili pojedini mediji, da su psi prodavani u inostranstvu. "To su sve dezinformacije, neproverene i netačne. Želim da uputim zvaničan demanti toga svega, a inspekcijske službe će uraditi svoj deo posla, pa kad oni donesu svoje mišljenje mi ćemo sa svim podacima izaći u javnost", rekao je on za 021 i naveo da Novosađani ne treba da budu zabrinuti zbog ovakve situacije, jer će se ona uskoro razrešiti, a takođe će se i pokazati da su sve optužbe na račun ovog javnog preduzeća neosnovane. 

On je dodao i to da u prilog dobrom i predanom radu Zoohigijene i veterine govori i podatak da je ovo preduzeće do sada udomilo više od 700 pasa, za šta imaju i ugovore jer je svaki vlasnik potpisao ugovor o odgovornom vlasništvu. (Gordana Ćosić)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.