Izvor: Radio 021, 15.Okt.2019, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija za informacionu bezbednost krenula u kontrole preduzeća od posebnog značaja

Kada iz elektronskog kartona pacijenta nestane neki podatak, posledice mogu da budu pogubne.

Kako pišu Novosti, na meti hakera mogu da se nađu i čitavi gradovi, čije stanovnike bi ugrozili upadi u sisteme za snabdevanje strujom, vodom i hranom. Akt o bezbednosti informaciono-komunikacionog sistema IKT ima cilj da propiše procedure, kako do ovakvih zloupotreba ne bi došlo.

Ovaj akt treba da donese svaka kompanija, odnosno sistem od posebnog značaja u Srbiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << A, ko je ovu zakonsku obavezu ispunio, od septembra kontroliše Inspekcija za informacionu bezbednost. Prekršajne kazne za one koji su to propustili da učine, kreću se do dva miliona dinara.

Kako je "Novostima" potvrđeno u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Inspekcija za informacionu bezbednost započela je nadzor prošlog meseca. Do sada su sprovedene tri kontorle u kojima nije bilo podnetih prekršajnih prijava.

Akt o bezbednosti ne moraju da imaju sve kompanije, iako je to, prema rečima Aleksandre Ristić iz Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), preporučljivo, imajući u vidu da svakom sistemu može da bude od koristi.

"Akt o bezbednosti su u obavezi da donesu sistemi čiji prekid funkcionisanja može da ima ozbiljne posledice na nacionalnu bezbednost, zdravlje i živote ljudi, imovinu, životnu sredinu, bezbednost građana, ekonomsku stabilnost, poput zdravstva, saobraćaja, energetike, snabdevanja vodom i hranom, zaštite životne sredine, telekomunikacija, organa javne vlasti", objašnjava Ristić.

Značaj korišćenja IKT sistema dovodi do potrebe za njihovom stalnom zaštitom. Kak objašnjava naša sagovornica, incidenti u ovim sistemima proizvode sve veće posledice, iako vrlo često napadači koriste veoma jednostavne alate i taktike, u cilju napada na slabo zaštićene informacione sisteme.

"Najveći broj incidenata može da bude sprečen sprovođenjem mera zaštite, zbog čega je neophodno da svaki subjekt koji koristi IKT sisteme ima usvojenu politiku zaštite kojom se definišu odgovarajuće mere za osiguravanje potrebnog nivoa bezbednosti sistema", dodaje Ristić.

Akt o bezbednosti IKT sistema odgovara na izazove smanjivanja rizika ranjivosti sistema, kao i na posebne zadatke, koji su postavljeni operatorima sistema od posebnog značaja kroz važeće nacionalne propise, i to kroz definisanje neophodnih mera zaštite IKT sistema, njihovu implementaciju i redovnu proveru usklađenosti primenjenih mera zaštite IKT sistema, predviđenih Aktom o bezbednosti i postignutog nivoa informacione bezbednosti.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.