Izvor: Radio 021, 27.Apr.2021, 07:12

Inicijativa da Slovenija dobije posebnog ministra za starije osobe

Demografska pitanja i starenje stanovništva teme su u velikom broju država, a grupa penzionisanih univerzitetskih profesora u Sloveniji predložila je da vlada imenuje "ministra za starije" koji bi zastupao isključivo interese "seniorske" generacije.

Inicijativu za to dalo je udruženje penzionisanih visokoškolskih profesora, pozvavši vladu da osnuje takvo ministarstvo budući da ministri ili ministarke za starije već niz godina imaju Kanada, Australija, Malta, Novi Zeland, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Škotska i Vels, a Slovenija bi, ako usvoji taj model, bila prva s takvim rešenjem u regiji.

Imenovanje ministra koji bi bio odgovoran isključivo za starije "osiguralo bi da se na politike vezane uz zdravstveno osiguranje ili finansijsku sigurnost gleda i kroz našu optiku", napisali su u saopštenju o svojoj inicijativi.

"Svim državama su potrebni ministri za starije", kazao je za ljubljansko "Delo" Jože Gričar, član mreže zaslužnih profesora, inače organizator seminara koji se održavaju s temama kao što su aktivno uključivanje starijih u društveni život, ali i promoter međugeneracijskog povezivanja.

"Mlađa generacija uvek na svim područjima može učiti od starijih, od osnovne škole pa sve do fakulteta. Što je više starijih, to je društvo raznolikije", navode u saopštenju slovenački 'seniori' - penzionisani univerzitetski profesori.

Slovenija se ubraja u države Evropske unije sa najstarijom demografskom slikom, a zbog starenja stanovništva, prema ocenama međunarodnih ustanova, potrebne su joj reforme na području penzionog i zdravstvenog osiguranja jer se na zdravstvenu sigurnost starijih i penzije iz godine u godinu iz budžeta izdvaja sve više sredstava.

Uobičajeno je da pred izbore za koristi starijih generacija najviše lobira stranka penzionera (DESUS) koja je do sada bila skoro neizostavna u koalicionim vladama, ali i sve ostale političke stranke imaju svoje seniorske sekcije, kako bi privukle veliko biračko telo koje predstavljaju stariji.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.