Idejna rešenja za zaštitu vojvođanskog nacionalnog parka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2010, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Idejna rešenja za zaštitu vojvođanskog nacionalnog parka

NOVI SAD -

Na današnjoj sednici Vlade AP Vojvodine, kojom je predsedavala potpredsednica Vlade Ana Tomanova-Makanova usvojena je informacija o izradi "Master plana" održivog razvoja Fruške gore.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović naglasio je da Master plan treba da predloži idejna rešenja i koncepcije za zaštitu prirodnih i kulturnih vrednosti u sledećim oblastima:zaštite i unapređenja životne sredine, prirodnih vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i resursa, zaštita kulturnog i istorijskog nasleđa, zaštite i prezentacije geonasleđa, šumarstva i lovstva, ribarstva i pčelarstva, turizma, infrastrukture i privrednih delatnosti, poljoprivrede, informacionog sistema i brendiranja područja i proizvoda.

Master plan- kompleksan posao

S obzirom na to da se radi o veoma kompleksnoj problematici koja obuhvata devet različitih oblasti i da je "Master planom" potrebno obezbediti njihov izbalansirani, održivi razvoj, kao najsvrsishodnije rešenje, predloženo je da se organizacija i izrada ovog projekta poveri instituciji koja raspolaže odgovarajućim stručnim i tehničkim kapacitetima.

Stoga je posao poveren Fondu za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, da sa Univerzitetom u Novom Sadu zaključi ugovor o izboru Radne grupe i izradu Master plana NP "Fruška gora", a u skladu sa zakonskim propisima.

Boksitni mulj iz Mađarske opasnost i za Srbiju

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj dr Slobodan Puzović obavestio je članove Vlade AP Vojvodine o situaciji povodom izlivanja opasnih materija u Republici Mađarskoj. Sekretar Puzović je objasnio da se iz fabrike aluminijuma izlilo oko 600.000 kubnih metara crvenog mulja koji je opterećen prisustvom opasnih teških metala u reku Markal i do sada su zabeležena četiri smrtna slučaja zbog te do sada najveće ekološke i hemijske katastrofe u Republici Mađarskoj.

Mađarske vlasti su preduzele niz mera da veća količina crvenog boksitnog mulja ne dođe do reke Dunav preko njene pritoke. Pošto postoji opasnost da opasne materije preko Dunava dođu i u našu zemlju, Sekretarijat je uputio dopis upravljaču Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" i "Vojvodinašume" , jer se rezervat nalazi u graničnom pojasu i plavnoj zoni Dunava i JP "Vode Vojvodine“" instituciji koja prati kvalitet vode u graničnom pojasu sa Republikom Mađarskom, uz molbu da nadgledaju dalji razvoj događaja i obaveste Sekretarijat o eventualnim promenama.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine je u stanju pripravnosti da u saradnji sa nadležnom inspekcijom Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja pravovremeno reaguje i preduzme odgovarajuće mere ukoliko se za to ukaže potreba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pokrajinske službe u pripravnosti povodom izlivanja mulja

Izvor: Blic, 06.Okt.2010

Vlada Vojvodine danas je saopštila da je Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine spremna da u saradnji sa nadležnom inspekcijom Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, pravovremeno reaguje i preduzme odgovarajuće mere, ukoliko to bude potrebno zbog izlivanja opasnog mulja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.