Izvor: Radio 021, 07.Okt.2019, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I spori vozači opasnost na putu, mogu izazvati nesreću i lančani sudar

Brzina je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća, ali, sa druge strane, i spori vozači su opasnost na putu.

Kako prenosi Politika, u našem zakonu ne postoji kazna za sporu vožnju. Vozač može, na primer, bez sankcija na auto-putu od Beograda do Niša da vozi brzinom od 50 kilometara na sat. Ipak, ovakva vožnja nije bezbedna i može dovesti do nesreće i lančanog sudara.

U frustrirajućim situacijama kada se spori vozač kreće auto-putem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ponekad reaguju i policajci. Ovakav slučaj desio se prošle godine u SAD, gde je spori vozač morao da plati kaznu od 500 dolara.

Postoje mnoga istraživanja o saobraćaju koja su zaobišla upravo temu lagane vožnje, kaže za Politiku prof. dr Milomir Veselinović, stručnjak za bezbednost saobraćaja i dodaje da svako sporo vozilo koje se kreće manje od prosečne brzine toka vozila, predstavlja opasnost na putu.

On naglašava da se u takvim situacijama vozila nagomilavaju iza sporog i da dolazi do masovnog prebacivanja u levu traku.

"Kada se desetak vozila nakupi iza sporog, oni krenu u preticanje čim vide šansu. Ali, kako će se oni vratiti, ako se neko pojavi iz suprotnog smera", objašnjava Veselinović.

Profesor kaže i da je nakon tridesetak godina zakonodavcu došlo do pameti da u zakon upiše da spora vozila mogu da se pretiču preko pune linije. "Međutim, ko će vratiti novac onima koji su platili kazne zato što su preticali, na primer, traktore. Ranije je bilo zabranjeno i preticanje zaprege preko pune linije, koja i nije motorno vozilo. To je potpuno površan i nestručan pravnički pristup, ko bajagi u borbi za veću bezbednost saobraćaja", smatra Veselinović.

Kada je reč o ljudima koji voze sporo, zvanično nije poznato da je neki vozač kažnjen zbog ovoga.

"Vozač ne sme bez razloga da vozi sporo i kada se stvori kolona iza njega, on mora da stane i da propusti tu kolonu. Kada govorimo o sporim vozilima na auto-putu, mi u stvari pričamo o razlici u brzinama. Ako drugi voze 130, onaj koji vozi 80 kilometara na sat je spor. Sporo vozilo tera ostale da se preraspoređuju u druge trake. Teško je na putu proceniti i brzinu vozila koje je ispred i koje nailazi u susret. Zašto nastaju lančani sudari? Umor igra glavnu ulogu u vezi sa tim i ljudi u tim situacijama ne mogu dobro da procene bezbedno rastojanje", kaže profesor Milomir Veselinović i zaključuje da treba napraviti ozbiljnu analizu u vezi sa ekstremno brzim, kao i sa sporim vozačima na putevima.

Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije navodi za Politiku da instruktori vožnje ne dozvoljavaju mladim kandidatima da u gradskoj vožnji voze mnogo sporo. "Onaj ko vozi sporo, opasan je jer proizvodi nervozne vozače iza sebe", naglašava Rašeta.

U slučaju saobraćajne nesreće, kriv je onaj koji je sustigao sporog vozača i udario ga.

"On je kriv, jer nije držao dovoljno rastojanje i nije dobro procenio situaciju. Spora vožnja utiče negativno na druge vozače koji žele da na brzinu prođu pored njih i tu može da dođe do situacije koja će ugroziti i njih i druge. To je naročito opasno na Ibarskoj magistrali, gde često možemo da vidimo da vozači uleću u ’makazice’", kaže Rašeta.

Osim sporih vozača, postoje i takozvani neodlučni vozači, dodaju stručnjaci za saobraćaj. To su oni koji do semafora voze sporo i koče promet, pa onda projure kroz žuto tik pre nego što se upali crveno.

Nacionalna asocijacija vozača u SAD, proglasila je jun mesecom vozačke solidarnosti, sa namerom da podignu svest vozača o važnosti izlaska iz leve trake, ukoliko ne voze najbrže koliko je dozvoljeno. Mnoge države širom sveta donele su zakon kojim se reguliše kretanje automobila u levoj traci puta. U 29 država SAD, u zakonu piše da bi svako vozilo koje se kreće sporije nego "normalnom brzinom saobraćaja", trebalo da bude u desnoj traci. Čak i ako se kreće brzo, ali ne i najbrže, mora da se skloni iz leve trake. U Vašingtonu, Teksasu i Ohaju, na primer, leva traka je samo za skretanje ili zaobilaženje drugih automobila.

Istraživanja o bezbednosti saobraćaja su pokazala da je nepravilno korišćenje leve trake najčešći uzrok saobraćajnih gužvi, ali i lančanih sudara. U slučaju kada su spori vozači razbacani levo i desno, brzi vozači češće menjaju trake, zaobilaze ostale automobile i time rizikuju sudar.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.