Izvor: Radio 021, 24.Avg.2019, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Huavej" napravio najbrži čip veštačke inteligencije

Kineski tehnološki džin "Huavej" lansirao je novi čip na bazi veštačke inteligencije, kojim se uhvatio u klinč sa američkim gigantima "Kalkomom" i "Envidijom".

Čip nazvan "Asend 910" (Ascend 910) prvi put je predstavljen prošle godine u oktobru i bio je namenjen za data centre sa velikim bazama podataka. Komapnije koje koriste aplikacije na bazi veštačke inteligencije zahtevaju velike količine podataka da bi "istrenirali" pametne algoritme, što može da traje nedeljama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Iz "Huaveja" tvrde da njihov čip može da obrađuje podatke mnogo brže, odnosno za manje vremena od konkurentskih i "istrenira" mreže u roku od nekoliko minuta.

"Polako, ali sigurno smo napredovali od kada smo najavili našu strategiju razvoja čipova sa veštačkom inteligencijom prošlog oktobra. Sve napreduje po planu", rekao je Erik Su, jedan od čelnika "Huaveja".

Najnoviji potez "Huaveja" dolazi u trenutku kada kineski džin trpi pritisak od vlasti SAD, pošto se našao na listi kompanija sa kojima američke kompanije ne smeju da posluju.

Suočen sa takvom situacijom, "Huavej" je primoran da fokusira napore da razvije sopstvenu tehnologiju od čipova do operativnog sistema.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.