"Huavej" napravio najbrži čip veštačke inteligencije

Kineski tehnološki džin "Huavej" lansirao je novi čip na bazi veštačke inteligencije, kojim se uhvatio u klinč sa američkim gigantima "Kalkomom" i "Envidijom".
"Huavej" napravio najbrži čip veštačke inteligencije
Foto: Pixabay
Čip nazvan "Asend 910" (Ascend 910) prvi put je predstavljen prošle godine u oktobru i bio je namenjen za data centre sa velikim bazama podataka. Komapnije koje koriste aplikacije na bazi veštačke inteligencije zahtevaju velike količine podataka da bi "istrenirali" pametne algoritme, što može da traje nedeljama.
 
Iz "Huaveja" tvrde da njihov čip može da obrađuje podatke mnogo brže, odnosno za manje vremena od konkurentskih i "istrenira" mreže u roku od nekoliko minuta.
 
"Polako, ali sigurno smo napredovali od kada smo najavili našu strategiju razvoja čipova sa veštačkom inteligencijom prošlog oktobra. Sve napreduje po planu", rekao je Erik Su, jedan od čelnika "Huaveja".
 
Najnoviji potez "Huaveja" dolazi u trenutku kada kineski džin trpi pritisak od vlasti SAD, pošto se našao na listi kompanija sa kojima američke kompanije ne smeju da posluju.
 
Suočen sa takvom situacijom, "Huavej" je primoran da fokusira napore da razvije sopstvenu tehnologiju od čipova do operativnog sistema.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija