Izvor: Radio 021, 25.Apr.2021, 10:33

Hrvatska plaća odštetu jer je profesor vikao na učenika i vređao ga

Zahvaljujući upornom ocu, učitelji u Hrvatskoj više neće smeti ni u "pedagoške svrhe" da vređaju učenike.

Kako navodi Večernji list, a prenosi Index.hr, učitelji, nastavnici i profesori će morati s poštovanjem da se odnose prema njihovom dignitetu i moralnom integritetu, vodeći računa posebno o osetljivijima.

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da mora da se promeni pristup učiteljskom nasilju nad učenicima i u škole treba uvesti delotvorne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mehanizme zaštite učenika od učitelja.

Hrvatska bivšem srednjoškolcu mora da plati 7.500 evra i još 650 evra za troškove postupka.

Učenik je bio u grupi koja je zakasnila na čas pa je profesor matematike R. V. vikao uz izraze: "Moron, idiot, budala, seljačina, glupi žandar".

Nakon prijave, u razredu je rekao: "Kad kažeš budali da je budala, to nije za njega uvreda. Direktor me je zvao jer sam uvredio neke učenike. Ne znate vi šta su uvrede, ali videćete".

Kad je osam dana kasnije učenik okrenuo pogrešnu stranicu u knjizi, R. V. mu je rekao: "Budalo, ne tu stranicu. Nisam hteo da te uvredim, jer znam da ćeš zvati tatu."

Učenik je prošao psihološki tretman, dijagnostikovan mu je posttraumatski stresni poremećaj. Psiholog je zaključio da pati od akutnog anksioznog poremećaja i preporučio je povećanu podršku u školi.

"Bila je reč o dobrom učeniku iz funkcionalne porodice. To je rezultiralo lošim rezultatom na završnom ispitu iz matematike, tako da učenik nije uspeo da upiše željeni fakultet", navedeno je u zahtevu ESLJP-u.

Otac se obratio školi, ali i prvobraniteljki za decu, inspektoratu, policiji i Državnom tužilaštvu. Obavestio je i Ministarstvo obrazovanja, koje je slučaj prosledilo Agenciji za odgoj i obrazovanje. Agencija je preporučila da škola i otac razgovorom reše problem. Direktor je nakon sastanka s ocem obavestio Agenciju i prvobraniteljku za decu da je sukob rešen.

Međutim, u povodu kaznene prijave, neki su učenici rekli da profesor ume da koristi neprimerene i uvredljive izraze, posebno prema lošijima iz matematike.

ESLJP je utvrdio i da hrvatske vlasti moraju da uspostave odgovarajuće mere kako bi "nedvosmisleno zabranile svako takvo ponašanje prema deci u svakom trenutku i u svim okolnostima, a time i osigurali nultu toleranciju na svako nasilje ili zlostavljanje u obrazovnim institucijama", piše Večernji list, a prenosi Index.hr.

Autor: Index.hr, Večernji list

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.