Izvor: Radio 021, 04.Sep.2019, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hongkong povlači sporni predlog zakona koji je izazvao višemesečne proteste

Šefica vlade Honkonga Keri Lam objavila je da se povlači sporni predlog zakona o izručenju koji je podstakao višemesečne proteste u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Prema tom predlogu trebalo je da se dozvoli izručenje osumnjičenih za krivična dela centralnim vlastima Kine, prenosi BBC.

Predlog zakona suspendovan je u junu kada ga je Lam nazvala "mrtvim", ali ga tada nije potpuno povukla.

Taj predlog je naišao na kritike čim je predstavljen u aprilu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Njegovi protivnici smatrali su da bi on podrio pravne slobode Hongkonga i da bi mogao da se koristi za zastrašivanje ili ućutkivanje kritičara Pekinga.

U Honkongu 14 nedelja traju demonstracije, na kojima je i prošlog vikenda bilo sukoba policije i aktivista.

Potpuno povlačenje ovog zakona jedno je od pet ključnih zahteva demonstranata koji traže puna demokratska prava.

Uoči ove objave premijerke, glavni prodemokratski aktivista Džošua Vong rekao je da bi povlačenje predloga zakona bio isuviše mali potez i isuviše zakasneo. U nizu tviter poruka on je rekao da svih pet zahteva demonstranata treba da se ispune.

Pored ukidanja ovog predloga zakona traži se da se zaustave sudska gonjenja, da se demonstranti više ne nazivaju izgrednicima, da se sprovede nezavisna israga delovanja policije i da se organizuju slobodni izbori.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.