Izvor: Radio 021, 18.Jan.2019, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRW: Mali napredak u zaštiti ljudskih prava u Srbiji

U Srbiji je tokom 2018. godine ostvaren mali napredak na polju zaštite ljudskih prava, objavila je medjunarodna organizacija Hjuman rajts voč (Human Right Watch).

Prema nalazima godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava, u delu o slobodi medija u Srbiji ocenjeno je da je položaj novinara i dalje nesiguran, uz napade, pretnje i tužbe zbog izveštavanja o osetljivim pitanjima.

"Nastavljeni su napadi i pretnje novinarima, uz neodgovarajuće reakcije srpskih vlasti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Provladini mediji i dalje su sprovodili praksu klevetanja nezavisnih medijskih kuća i novinara", piše u izveštaju.

Dodaje se da je izmedju januara i sredine avgusta, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zabeležilo 50 slučajeva nasilja, pretnji ili zastrašivanja novinara, uključujući četiri fizička napada i 18 slučajeva zastrašivanja novinara od strane državnih zvaničnika.

U delu izveštaja o odgovornosti za ratne zločine navedeno je da su krivična gonjenja za ratne zločine pred domaćim sudovima napredovala sporo, uz nedostatak neophodne političke podrške.

"Krivično gonjenje ratnih zločina i dalje zaostaje usled nedostatka političke volje i adekvatnih resursa, kao i slabih mehanizama za podršku svedocima. Mali broj visokih zvaničnika upletenih u ozbiljna ratna nedela odgovarao je pred srpskim sudovima", piše u izveštaju.

Zaključak dela izveštaja posvećenog migrantima, tražiocima azila i dugoročno raseljenima jeste da je azilni sistem i dalje je manjkav, a da uslovi za tražioce azila nisu poboljšani.

"Proces odlučivanja o azilu i dalje je bio neadekvatan, uz niske stope priznavanja i duga odlaganja donošenja odluka", navedeno je u izveštaju.

Po navodima izveštaja, načinjen je slab napredak u pravcu trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica iz ratova na Balkanu, koji žive u Srbiji.

Što se tiče zaštitnika ljudskih prava, oni su i dalje radili u neprijateljskom okruženju, a onlajn pretnje upućene aktivistima predstavljale su redovnu pojavu, dok su istrage bile spore, ocenio je HRW.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.