Izvor: Radio 021, 08.Jul.2020, 21:19

HORES: Hotelijeri u Srbiji pretrpeli ogromnu štetu, potrebna konkretna pomoć

Prosečna popunjenost hotela u Beogradu 1. jula ove godine bila je 16,12 odsto, a u Novom Sadu 19,44 odsto, pokazuju podaci koje je objavilo poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede HORES.

Kako je saopšteno, Beogradu je anketirano 35 hotela, a u Novom Sadu 11 hotela.

U Nišu je anketirano šest hotela, a prosečna popunjenost hotela je samo 6,53 odsto, dok je u Kragujevcu anketirano pet hotela, a prosečna popunjenost hotela je 6,85 odsto. U HORES napominju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je više od polovine hotela u Srbiji je još uvek zatvoreno.

Prema ovom istraživanju, u gradskim restoranima, prosečna iskorišćenost restorana je 20-25 odsto, odnosno 75 odsto je manji promet u odnosu na prošlu godinu, u istom periodu. Posle ponovnog širenja zaraze i povećanja broja obolelih od COVID–19, u poslednjih nedelju dana, prosečna popunjenost hotela u svim gradovima Srbije manja je od pet odsto.

Takođe, na osnovu trenutnog stanja potvrđenih rezervacija (uz mogućnost otkazivanja), za period 1. jul – 1. septembar, za ova četiri grada, rezervisano je prosečno 6,23 odsto smeštajnih kapaciteta, što je zabrinjavanjuće.

Posebno je karakteristično poslednih dana veliki broj otkazivanja potvrđenih rezervacija u banjskim i planinskim centrima Srbije, navode u HORES.

Kako se ističe u saopštenju, HORES izražava veliku zabrinutost zbog velikog broja otkazanih rezervacija poslednjih dana, a koji su isključivo vezani za strah od širenja virusa COVID–19.

U saopštenju se ističe da su hotelijeri već pretrpeli ogromnu štetu tokom vanrednog stanja, kada najveći broj hotela u Srbiji nije ni radio. U nadi da će se pokrenuti posao, hoteli su angažovali sezonsku radnu snagu, a sada je izvesno da toliki broj nije potreban, jer nema posla.

Iz HORES-a upozoravaju da ukoliko se ovom sektoru sada konkretno ne pomogne, naknadno će biti kasno, navodi se u saopštenju.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.