Gradska kuća će  blistati za samit

Izvor: Blic, 28.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradska kuća će blistati za samit

NOVI SAD - Rekonstrukcija velike sale u Gradskoj kući privodi se kraju, menjaju se elektroinstalacije, osvežava se enterijer, popravlja se nameštaj, uvodi se i novi rashladni sistem... Radovi koštaju šest miliona dinara, namera gradskih čelnika je da zdanje staro više od stotinu godina zablista do 16. juna, kada će Novi Sad biti domaćin Samita šefova država Jugoistočne Evrope i Evropske unije.

Velika sala Gradske kuće zatvorena je za javnost već više od dva meseca. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pomoćnik direktora "Poslovnog prostora” Srđan Crkvenjakov kaže da su tada, praktično, nastavljeni radovi na ukupnom uređenju zdanja, koji sa prekidima traju gotovo celu deceniju.

- Pre šest, sedam godina smo radili fasadu, zatim sredili krovnu konstrukciju, pa je potom došlo na red uređenje drugog sprata i drugi manji radovi, a sada je na redu velika sala. Da je i nju trebalo urediti znalo se već dugo, a dovoljno je se podsetiti da su se na plafonu mogle videti fleke od prokišnjavanja - kaže Crkvenjakov.

On i članica Gradskog veća zadužena za urbanizam Jelena Atanacković Jeličić navode da je izvedena i nova elektroinstalacija i postavljen novi ventilacioni sistem. Novina u velikoj sali su i drvene maske za radijatore, pomoću kojih su oni sada uklopljeni u enterijer.

Obnovljen je i foaje i nameštaj u zdanju. Pored toga, radi se i u maloj prostoriji između sale i kabineta gradonačelnika, koja je ranije služila kao kafe kuhinja, a poslednjih godina su u njoj dočekivani gosti. Rekonstrukcija sale koštala je 2,8 miliona dinara, uvođenje ventilacije 2,5, a ostatak novca pokrio je manje radove i obnovu nameštaja.

Gradonačelnik Igor Pavličić kaže da je rekonstrukcija bila više nego neophodna, jer su ranije zapadali u neprijatne situacije prilikom dolaska različitih delegacija i gostiju.

- To nije veliki novac, a mnogo će služiti gradu. Do sada smo imali slučajeve da nam ne rade toaleti u Gradskoj kući, da ambasadori cepaju odeću na oštećenom nameštaju, da klima ne radi... To sve narušava sliku grada i ova veoma mala ulaganja će pomoći da na pravi način prezentujemo Novi Sad. Pored toga, Gradska kuća je stara i mora se održavati - kaže Pavličić.

U Gradskoj kući kažu da bi sledeći korak trebalo da bude uređenje podruma, gde su prostorije ugrožene prodiranjem vode, a u njima je smeštena arhiva.

Oslikali novi grb

Članica Gradskog veća Jelena Atanacković Jeličić kaže da je velika sala ostala ista, osim što je dodat grb Srbije. Na vrhovima zidova sale se nalazi osam medaljona u kojima su 1911. godine prikazane zanatske delatnosti, a nakon Drugog svetskog rata jedan od njih je prefarban i ucrtan je grb Srbije iz vremena SFRJ.

- Prvo smo mislili da vratimo originalni izgled medaljona, ali to nismo mogli jer se nije prikazala originalna slika nakon uklanjanja starog grba, a u dokumentaciji ne postoji skica - kaže ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.