Građani pozvani da prijave hvatanje divljih ptica

Izvor: Radio 021, 20.Feb.2018, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani pozvani da prijave hvatanje divljih ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je sve građane da im prijave slučajeve hvatanja divljih ptica.

Milan Ružić iz ovog Društva oštro osuđuje hvatanje divljih ptica za prodaju i držanje u kavezima, što je redovna pojava u mnogim delovima Srbije. On navodi da divlje ptice hvataju mrežama, klopkama ili na lepak, a osnovni motiv krivolovcima i onima koji kupuju krivolovljene ptice jesu lepota perja i prijatna pesma ptica pevačica.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dostupnim podacima najčešće žrtve među pticama su češljugar, čižak, zimovka, konopljarka i zelentarka. Krivolovci svake godine na ovaj način povrede i usmrte na hiljade ptica.

"Šteta koja se nanosi prirodi je nenadoknadiva budući da ptice često uginjavaju zbog stresa izazvanog hvatanjem i vremena provedenog van prirodnog okruženja. Oni koji se odluče da poseduju neku od divljih ptica bivaju prevareni i uvučeni u lanac kršenja zakona time što poseduju vrstu čije hvatanje, prodavanje ili držanje je zakonom zabranjeno", ističu u Društvu za zaštitu ptica.

Umesto hvatanja i prodaje, Društvo predlaže organizovane akcije prihrane ptica, posebno u zimskim mesecima, kada hrane u prirodi ponestane, a kada je mnogim jedinkama preživljavanje veoma otežano. U takvim uslovima, pojedinci, grupe, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, naročito lovci, mogu pomoći da se spasu cela jata, a da se pri tome uživa u lepotama raznolikog sveta ptica.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Apel - zaštitite ptice, prijavite krivolov

Izvor: Mondo, 20.Feb.2018

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica apeluje na građane da im prijave sve slučajeve hvatanja divljih ptica...Foto: Mondo/Stefan Stojanović..Kako navode iz Društva u današnjem saopštenju za medije, ptice tako završavaju u skučenim i prljavim kavezima na berzama sitnih životinja, ispod tezgi...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.