Izvor: Radio 021, 09.Feb.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grade se stanovi za vojsku i policiju, šta je sa ostalima

Cilj države je da svima iz sektora bezbednosti koji su konkurisali za kupovinu jeftinih stanova omogući da reše to važno životno pitanja, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Izgradnja prvih stanova za pripadnike sektora bezbednosti počela je juče u Nišu i Vranju, a Stefanović kaže da je u prvoj fazi planirano između 8.000 i 9.000 stanova. Navodi da će kupovina biti omogućena pod veoma povoljnim uslovima i da će samo od povećanja plata od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << januara moći da pokrivaju mesečne rate za stan.

"Cena će biti od 400 do 550 evra po metru kvadratnom, u zavisnosti od grada. U Beogradu će biti najskuplje, ali šuštinski, dva do tri puta ispod tržišne vrednosti stanova", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada želeli su da pokažu poštovanje prema ljudima iz sektora bezbednosti koji rade težak posao.

"Država mora tu da pokaže i veću brigu i poštovanje. Naravno, u sledećoj fazi da razmišlja i o mladim stručnjacima, naučnicima, lekarima, ljudima iz prosvete kojima bi moglo na sličan način da se rešava to najvažnije životno pitanje", kaže ministar.

Kako prenosi N1, jedan broj stanova moguće je brzo izgraditi. Za drugi kontigent projekti su pri kraju, kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, ali postoje i potencijalne kočnice.

"Moraju se napraviti realne cene izvođenja radova. Vrlo je opasno ako se ide sa nekim minimalnim cenama kad se zna uanapred da one neće biti dovoljne da se završi posao. To znači da izvođač radova krene sa niskim cenama samo da bi dobio posao i u jednoj fazi prekine sa radovima sa obrazloženjem da ne može za te pare da završi", kaže Rodić.

Najavljena cena do 500 evra je, kažu građevinci, moguća jedino ako se otpišu neki od troškova koji ulaze u gradnju, odnosno ako se oni prevale na lokalni ili državni budžet ili padnu na teret investitora.

Država je odlučila da prioriteti budu policija, vojska i službe bezbednosti, a sa zahtevima za iste uslove javili su se i prosvetari i zdravstveni radnici.

"I to potpuno ima smisla, dakle, ako su jedni, zašto onda ne bi i drugi, treći, peti... I u stvari pokazuje da ni zdravstveni radnici niti prosvetari niti bilo koji drugi, osim zaposlenih u službama bezbednosti, nisu dovoljno značajni i važni za držvavu", kaže za N1 Danilo Ćurčić iz inicijative za ekonomska i socijalna prava A11.

"Ali kad se njima udvaramo to znači da nešto sa našom sigurnošću nije u redu. I ne znam zašto bi se samo njima udvarali. Volela bih mnogo više da se udvaramo i profesorima u gimnaziji ili na primer medicinskim sestrama", ocenjuje glavna urednica Novog magazina Nadežda Gaće.

Autor: Tanjug, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.