Izvor: Radio 021, 25.Nov.2020, 11:51

Grad planira da se GSP zaduži za 9,4 miliona evra, gradski prevoznik se nada boljim vremenima nakon korone

Gradsko veće predložilo je Skupštini grada da se odobri odluka da se GSP zaduži za 9,3 miliona evra kako bi se platili postojeći krediti i pokrili gubici iz ove godine.

U odluci se navodi da je zaduživanje neophodno, jer je procenjeno da će gradski prevoznik 2020. godinu završiti sa 700 miliona dinara manje prihoda nego što je planirano. Osim toga, 31. oktobra ove godine su imali obaveze u iznosu od skoro 600 miliona dinara.

Razlozi za lošije poslovanje se vide >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u tome što tokom vanrednog stanja nisu vozili uobičajenim redom vožnje, a istovremeno su morali da povećaju troškove zbog besplatnog prevoza zaposlenih u zdravstvu, primene epidemioloških mera, promene tarife u zonama, kada su karte za većinu zona postale jeftinije.

Problem je i u tome što se značajno smanjio broj putnika. Tako je očekivano da će u 2020. biti više od 80 miliona putnika, ali je za devet meseci usluge GSP-a koristilo tek 35 miliona njih i ne očekuje se da će do kraja godine brojka biti veća od 42 miliona.

Kredit od 9,3 miliona evra će se iskoristiti za plaćanje kredita od 400 miliona dinara koji je uzet 2019. godine od AIK banke, kao i za plaćanje drugih obaveza prema dobavljačima. U odluci se navodi i da GSP od finansijskih obaveza, osim kredita koji će sada pokriti novim kreditom, ima i dozvoljeno prekoračenje od 130 miliona u AIK banci, mesečno plaćanje lizinga za autobuse od 2,8 miliona dinara, dok prva rata od sedam miliona evra kredita kod EBRD-a (Evropske banke za obnovu i razvoj), koji je iskorišćen za kupovinu autobusa, dospeva u martu 2021. godine.

Kredit od 9,3 miliona evra, odnosno 1.097.400.000 dinara će biti uzet kod Poštanske štedionice uz rok vraćanja od sedam godina i grejs periodom od 24 meseca, tako da će poslednja rata biti plaćena 26. oktobra 2027. godine uz nominalnu kamatnu stopu od 2,95 odsto, odnosno efektivnu kamatnu stopu od 3,04 procenta, što je niže od trenutnih kamata u AIK banci, koje su veće od četiri odsto. GSP očekuje da će novim kreditom imati manje mesečne rate, da će za dve godine grejs perioda proći epidemija i da će im se poboljšati prihodi, a uz to će otplatiti i lizinge za deo kupljenih autobusa.

Podsetimo da je GSP-u prilikom oktobarskog rebalansa budžeta odobreno 200 miliona dinara zbog gubitaka usled epidemije, a na isplatu ove državne pomoći pre nekoliko dana saglasnost je dala i Komisija za kontrolu državne pomoći. Ovom gradskom preduzeću je još ranije iz budžeta za pomoć u poslovanju bilo prebačeno 500 miliona dinara kao u vidu tekućih subvencija, prvenstveno za plaćanje troškova goriva, dok su kroz kapitalne subvencije, mahom za kupovinu autobusa dobili 885 miliona u budžetu za 2020.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.