Goran Davidović uhapšen u Nemačkoj

Izvor: B92, Tanjug, 03.Feb.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goran Davidović uhapšen u Nemačkoj

Beograd -- Srpske vlasti uputile Nemačkoj zahtev za izručenjem Gorana Davidovića- Firera, vođe neonacističke organizacije "Nacionalni stroj", koji je uhapšen u toj zemlji.

Goran Davidović uhapšen je u Nemačkoj, u gradiću Traunštajn nedaleko od Minhena, na iznenađenje srpskih vlasti s obzirom na to da se od Italije čekalo konačno rešenje o njegovom izručenju. Ministarstvo pravde Srbije očekuje da će nemačke vlasti ispuniti zahtev za Davidovićevim izručenjem. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je da je upućen zahtev Nemačkoj za izručenje Davidovića i da veruje da će zahtev biti ispunjen.

"Što se tiče Republike Srbije, mi smo već u pregovorima sa Nemačkom i već smo uputili zahetv za izručenje. Postoje dva modaliteta, da Nemačka odluči da ga deportuje odmah ili da postupi po našem zahtevu za izručenjem. Što se tiče izručenju Italiji, to je priča koju će da vodi njihovo pravosuđe”, dodaje Homen.

Davidović je prethodno bio u Italiji, u kojoj se skoro godinu dana vodi ekstradicioni postupak po zahtevu Srbije, kako bi odslužio jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog širenja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Kako se skoro godinu dana nije odazvao pozivu za izdržavanje zatvorske kazne, srpski Interpol je za Davidovićem raspisao poternicu radi izdržavanja kazne zatvora od jedne godine zbog krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti.

Ubrzo je utvrđeno da se nalazi u Italiji i da tamo boravi sa uredno dobijenom vizom na osnovu toga što mu supruga živi u toj zemlji.

Aprila prošle godine uhapšen je u Trstu po poternici srpskog Interpola i od tada je bio ekstradicionom postupku, ali je vrlo brzo pušten do konačne odluke italijanskog Apelacionog suda o zahtevu za izručenje Srbiji.

Kako je Davidović iz ekstradicionog pritvora stigao do Nemačke, još uvek je nepoznato.

Molba za izručenje

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je Saveznom ministarstvu pravde Nemačke upućena molbu za izručenje vođe organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića - Firera, koji je uhapšen na osnovu međunarodne poternice u toj zemlji.

Malovićeva je objasnila da je srpsko ministarstvo ekstradiciju Davidovića tražilo i od Italije, ali kako odluka Apelacionog suda u Trstu po tom zahtevu još nije doneta, okrivljeni je u međuvremenu pobegao u Nemačku, gde je i uhapšen po poternici srpskog Interpola.

Kriminolog Zlatko Nikolić ocenjuje za B92 da odgovornost za ceo slučaj snosi italijansko pravosuđe.

Uprkos tome što između zemalja EU nema granica, i što je Davidović mogao slobodno da se kreće po evropskim zemljama, italijansko pravosuđe je moralo da motri na njega jer je bio u ekstradicionom postupku.

"Odgovornost ovde snosi samo onaj sud koji ga je po poternici priveo, pa pustio da čeka na slobodi. Neko od nadležnih koji u tom sudu donosi odluku. Logično je pretpostaviti da ga nemačke vlasti verovatno izručuju Italiji, jer je njima pobegao jer je prekršio tamošnje jemstvo. Poternica Srbije ostaje da stoji. Da se zloupotrebi Šengenski prostor postoji više načina. Znamo da ne postoji nikakva granica, osim što je obeležena samo nekakvom brojkom ili tablom”, kaže Nikolić.

Podsetimo, Davidović je osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti pošto je krajem 2005. godine, sa grupom neonacista, upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike.

Takođe, Davidovića i još osmoricu pripadnika Nacionalnog stroja zbog napada na učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu, koji je održan u oktobru 2007. godine.

Prvo ročište 8. marta

Suđenje Goranu Davidoviću i još osmorici zbog napada na učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu, koji je održan u oktobru 2007. godine, trebalo bi da počne 8. marta.

Davidovićev advokat Dragoljub Bajramović rekao je da je suđenje zakazano za 8, 9. i 10. mart u Višem sudu u Novom Sadu pred većem sudije Zore Jamušakov.

Optužnica Davidovića i još tri osobe tereti za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, dok su preostala šestorica optužena zbog nasilničkog ponašanja prema učesnicima antifašističkog skupa.

Davidoviću, Dolfu Pospišu i Nedeljku Pešiću sudi se jer su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Pored nasilničkog ponašanja, svoj trojici se stavlja na teret i da su salutirali nacističkim pozdravom, jer su prema oceni tužilaštva, podigli desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učenika antifašističkog skupa i time isprovocirali kasniji sukob.

Za nasilničko ponašanje optuženi su Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Firer uhapšen u Nemačkoj

Izvor: Mondo, 03.Feb.2010

Nemačka policija uhapsila je u Traunštajnu Gorana Davidovića iz Novog Sada, poznatijeg kao Firer, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Nastavak na Mondo...

Firer uhapšen u Nemačkoj

Izvor: RTS, 03.Feb.2010

Nemačka policija uhapsila u Traunštajnu Gorana Davidovića iz Novog Sada poznatijeg kao Firer. Nemačkoj upućena molba za izručenje Davidovića...Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da je nemačka policija uhapsila  u Traunštajnu Gorana Davidovića iz Novog Sada, poznatijeg...

Nastavak na RTS...

Nemci, izručite nam Firera

Izvor: Glas javnosti, 04.Feb.2010, 09:52

BEOGRAD - Ministar pravde Snežana Malović izjavila je juče da je Saveznom ministarstvu pravde Nemačke upućena molba za izručenje vođe organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića Firera, koji je uhapšen na osnovu međunarodne poternice u toj zemlji. Malovićeva je objasnila da je srpsko ministarstvo...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.