Firer uhapšen u Nemačkoj

Izvor: RTS, 03.Feb.2010, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Firer uhapšen u Nemačkoj

Nemačka policija uhapsila u Traunštajnu Gorana Davidovića iz Novog Sada poznatijeg kao Firer. Nemačkoj upućena molba za izručenje Davidovića.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da je nemačka policija uhapsila  u Traunštajnu Gorana Davidovića iz Novog Sada, poznatijeg kao Firer.

Interpol Beograd je za Davidovićem (35) raspisao poternicu radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od jedne godine zbog krivičnog dela izazivanje nacionalne, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rasne, verske mržnje i netrpeljivosti.

Od trenutka lišavanja slobode u Trstu, Davidović je u ekstradicionom postupku.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je Tanjugu da je Saveznom ministarstvu pravde Nemačke upućena molba za izručenje Gorana Davidovića.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen rekao je da je srpsko ministarstvo ekstradiciju Davidovića tražilo i od Italije, ali da se čekala odluka Vrhovnog kasacionog suda koji je odlučivao o žalbi. 

"Okrivljeni je u međuvremenu pobegao u Nemačku, gde je i uhapšen jer je prekršio zakon i bez dozvole napustio Italiju. Mi smo Nemačkoj uputili zahtev za izručenje i nadamo se da će taj zahtev biti i ispunjen", rekao je Homen.

Davidović je krajem 2005. godine sa grupom pripadnika neonacističke organizacije Nacionalni stroj upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike.

Davidović je uhapšen u aprilu 2009. godine u Italiji, a u junu je pušten na privremenu slobodu do odluke Apelacionog suda o ekstradiciji Srbiji.

Ministarka Malović je rekla da je izručenje Davidovića traženo od Italije gde je Davidović bio ranije, ali da po tom zahtevu "nije doneta konačna odluka, a on je otišao u Nemačku".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.