Gde se nalazi zdravstveni sistem o kome ministar govori?

Izvor: Radio 021, 16.Nov.2017, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gde se nalazi zdravstveni sistem o kome ministar govori?"

Skupština Srbije završila je danas načelnu raspravu o tri tačke dnevnog reda, među kojima je i Zakon o medicinskim sredstvima, a sednicu će nastaviti u ponedeljak, 20. novembra, raspravom o više od 500 amandmana na te zakonske predloge.

Poslanici su danas završili i razmatranje dopune Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, kao i potvrđivanje Finanijskog ugovora između Srbije i Evropske investicione banke.

Rasprava o tim zakonskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << predlozima danas je bila povod i za razmatranje stanja u zdravstvu, pa je tako ministar zdravlja Zlatibor Lončar, odgovarajući na primedbe pojedinih poslanika opozicije da je stanje u zdravstvu loše i da lekari odlaze iz Srbije, rekao da broj lekara koji odlaze nije ni približno onoliko koliko se pominje u javnosti. Naveo je da je oko hiljadu zahteva lekara Lekarskoj komori za dobijanje sertifikata za rad u drugim zemljama, ali da to ne znači da oni trajno odlaze, nego da neki među njima rade vikendom u Crnoj Gori ili Republici Srpskoj ili odlaze na usavršavanje na nekoliko meseci pa se vrate.

Rekao je da je odlazak lekara nešto što se dešava i u zemljama u okruženju i u EU, da je ozbiljnije probleme imala Rumunija, da Hrvatska i Slovenija imaju strašan problem, pa i Nemačke iz koje lekari odlaze u Emirate, u Kuvajt i u neke druge zemlje u kojima su još veće plate. "To je jednostavno proces na koji mi ne možemo da utičemo, jer će se uvek pojaviti neko ko može da da više novca", kaže Lončar.

Ministar je naveo i da je činjenica da lekari iz našeg zdravstvenog sistema pomažu prilikom najsloženijih operacija u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, te da stručnjaci iz Rumunije, Bugarske i Mađarske dolaze u Srbiju da ovladaju metodama koje naši lekari rade. "Imamo pacijente iz Makedonije, Bosne, Albanije, sa Kosova, sve su to pacijenti koji se opredeljuju za naše, to loše zdravstvo. To su činjenice", kaže Lončar i navodi da i ljudi iz Nemačke, SAD, Kanade i drugih zemalja dolaze u Srbiju na operacije i lečenje.

Pacijenti iz Srbije, kako kaže, ne čekaju na lečenje gama nožem i dodaje da je takav vid lečenja obavljen i na više od 100 pacijenata iz inostranstva koji plaćaju tu uslugu.

Poslanica DJB Branka Stamenković rekla je da je ministar poluironično odgovorio na navode poslanika o lošem zdravstenom sistemu u Srbiji, te upitala ministra gde se nalazi zdravstveni sistem o kome on govori, a u kome je sve tip-top i cakum pakum.

"Gde se nalazi taj sistem da prebacim karton iz zdravstene ustanove u kojoj se lečim i prenesem u vaš sistem koji je mnogo bolji", upitala je Stamenković.

Povodom navoda poslanice da je zdravstevni sistem loš, ali da su lekari u Srbiji dobri, Lončar je upitao kako je to moguće.

"Naučili su kod kuće da prave te rezultate, da se usavršavaju i da rade komplikovane operacije? Toliko je to kontradiktorno, niste lekar, ne morate da razumete…. Toliko želite da budete maliciozni, poslušajte još jednom šta ste ispričali", rekao je Lončar.

Tokom dvodnevne načelne rasprave, poslanici vladajuće koalicije, ali i opozicije uglavnom su pozitivno govorili o predloženom zakonu o medicinskim sredstvima koji treba, između ostalog, da onemogući uvoz nesigurnih i nekvalitetnih medicinskih sredstava.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.