Izvor: Radio 021, 22.Nov.2020, 21:18

Fond solidarnosti prikupio novac za kulturne radnike, jednokratnu pomoć dobilo 177 osoba

Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije saopštio je danas da je akcija solidarnosti uspešno završena i da je ukupno 177 kulturnih radnika i radnica iz čitave Srbije dobilo jednokratnu solidarnu pomoć.

Fond solidarnosti zajedno su osnovala udruženja Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Stanica Servis za savremeni ples, BAZAART i Međunarodno udruženje likovnih kritičara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sekcija Srbija - AICA, kao privremeni zajednički projekat solidarne pomoć ugroženim radnicima i radnicama iz polja kulture koji nisu dobili drugi vid pomoći od države Srbije.

Fond je nastao kao samoorganizovana mera pomoći kolega kolegama i reakcija na odsustvo ozbiljnih, promišljenih, dugoročnih mera države koje bi bile rezultat razumevanja prirode rada u kulturi i njegovog društvenog značaja.

Fond je kroz kampanju prikupljanja sredstava od međunarodnih fondacija sakupio ukupno 4.817.000,00 dinara, i to od Fonda za otvoreno društvo 3.000.000,00 dinara, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju 1.700.000,00 dinara i platforme FundAction 1.000 evra, a putem crowdfunding kampanje na platformi Donacije.rs prikupljeno je dodatnih 753.000,00 dinara.

Sredstva su dodeljena na osnovu otvorenog javnog poziva koji je trajao od 16. jula do 6. avgusta 2020. godine i na koji je pristiglo 1668 prijava.

Osnovni kriterijumi za konačnu listu najugroženijih kolega bili su njihovo socijalno i stambeno stanje prema sledećim kategorijama podeljeni u četiri kategirije i dve podkategorije, a Ministarstvo finansija je isplaćene iznose oslobodilo plaćanja PDV.

Fond navodi da je ovo bila samo kap u moru sredstava potrebnih da se urušen, nezaštićen, neuređen sistem kulture podrži i da se umetnici i umetnice, kulturni radnici i radnice pomognu u ovim teškim okolnostima, ponosni smo na svoju inicijativu i na njene rezultate i zahaljuje svim donatorima donatorima, a posebno svim građanima koji su solidarno donirali sredstva.

Činjenica da se veliki broj aktera u kuturi prijavio za pomoć iz Fonda solidarnosti, još jednom potvrđuje koliko je ruiniran sistem kulture u našoj zemlji i koliko su devastirajuće posledice višedecenijske nebrige i neupućenosti donosilaca odluka i kreatora kulturnih politika u Srbij, navodi se u saopštenju i zaključuje da je  akcija pokazatelj da solidarnost i zajednički rad moraju postati modus operandi u svim oblastima društva.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.