Izvor: Radio 021, 13.Avg.2019, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Financial times: Srbija prva u svetu po broju direktnih stranih investicija

Srbija je na prvom mestu u svetu po broju direktnih stranih investicija, prema godišnjem izveštaju koji je objavio FDI intelligence, deo britanskog lista "Financial times".

Na drugom mestu je Crna Gora, dok je na poslednjem mestu od 50 zemalja Španija.

Srbija je privukla, kako se navodi, 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018, za 26 više nego 2017.

"Srbija privlači skoro 12 puta više stranih direktnih investicija nego što bi moglo očekivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od ekonomije njene veličine", objavljeno je na sajtu FDI inteligence.

Navodi se i da su vodeći sektori u Srbiji po stranim direktnim investicijama industrija automobilskih komponenti, hrana i duvan, tekstil i sektor nekretnina.

Na trećem mestu je Kambodža, a potom Litvanija, Malta, Uzbekistan, Vijetnam, Singapur, Jermenija.

Na listi od 50 zemalja među poslednjima su Portugal, Gana, Kipar, Šri Lanka i Španija.

Srbija je i 2016. godine bila prva na ovoj listi.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je izjavila da je odluka lista "Financial times" da Srbiju drugi put u poslednje tri godine proglasi za svetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija rezultat sprovedenih reformi.

"Srbija danas ima političku, fiskalnu i finansijsku stabilnost koja je posledica jako teških mera fiskalne konsolidacije koje su sprovedene od 2014. godine", rekla je Brnabić.

Kako je Insajder objavio u serijalu iz 2016. godine, gotovo da nije moguće izračunati koliko je tačno uložila država Srbija u prethodnih više od deset godina za privlačenje stranih investitora.

Za takvu vrstu podsticaja ne izdvaja se novac samo iz budžeta. Postoje i brojna dodatna ulaganja države na razne načine: od ustupanja zemljišta bez naknade, preko ulaganja u infrastrukturu, oslobađanja od PDV-a, poreza i doprinosa.

Najveća subvencija, osim u novcu za strane investiture u Srbiji, jeste i jeftina radna snaga. Jedan od primera kako političari zbog netransparentnih podataka koriste ove investicije u svrhu političke promocije je dolazak kinesko-francuske kompanije Mei Ta u Obrenovac.

Za 10 godina, prema istraživanju Insajdera objavljenom 2016, za subvencije je samo iz budžeta odobreno skoro pola milijarde evra.

Autor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.