Fides odobrio zakon za gašenje Sorosovog univerziteta

Izvor: Radio 021, 04.Apr.2017, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fides odobrio zakon za gašenje Sorosovog univerziteta

Poslanici Fidesa mađarskog premijera Viktora Orbana odobrili su predlog zakona o obrazovanju za koji kritičari tvrde da se odnosi na univerzitet Džordža Sorosa.

Predlog zakona modifikuje pravila koja regulišu funkcionisanje 28 stranih univerziteta u Mađarskoj. Centralnoevropski univerzitet (CEU) tvrdi da predlog zakona direktno utiče na njega i da bi mogao da dovede do njegovog zatvaranja.

Orban, nekadašnji Sorosov stipendista, kritički je nastrojen prema milijarderu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << poreklom iz Mađarske, optužujući ga da želi da utiče na mađarsku politiku. Prošle nedelje on je rekao da je CEU "varao" jer nije imao kampus u državi porekla i jer je izdavao diplome koje su priznavali i Mađarska i SAD, na taj način imajući nepovratnu prednost u odnosu na lokalne institucije.

Američki Stejt department kao i na stotine akademaca i univerziteta izrazilo je podršku CEU, koji je osnovan 1991. i trenutno ga pohađa 1.400 studenata iz 108 država.

Nacrt zakona od vlade Mađarske i SAD zahteva da se dogovore o novim uslovima za poslovanje univerziteta u narednih nekoliko meseci. Ukoliko dogovor ne bi bio sproveden, CEU bi dobio zabranu upisivanja nove generacije studenata od 1. januara 2018. i morao bi za zaustavi sve obrazovne aktivnosti 2021.

Autor: Tanjug/ foto: Pixabay

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Moguće zatvaranje Soroševog univerziteta u Mađarskoj

Izvor: Vostok.rs, 05.Apr.2017, 10:25

Poslanici iz partije Fides mađarskog premijera Viktora Orbana odobrili su predlog zakona o obrazovanju za koji kritičari tvrde da se odnosi na univerzitet milijardera Džordža Soroša, javlja AP.. . Predlog zakona modifikuje pravila koja regulišu funkcionisanje 28 stranih univerziteta u Mađarskoj.. . Kako...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.