Moguće zatvaranje Soroševog univerziteta u Mađarskoj

Izvor: Vostok.rs, 05.Apr.2017, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće zatvaranje Soroševog univerziteta u Mađarskoj

Poslanici iz partije Fides mađarskog premijera Viktora Orbana odobrili su predlog zakona o obrazovanju za koji kritičari tvrde da se odnosi na univerzitet milijardera Džordža Soroša, javlja AP.

Predlog zakona modifikuje pravila koja regulišu funkcionisanje 28 stranih univerziteta u Mađarskoj.

Kako navodi AP, Centralnoevropski univerzitet (CEU) tvrdi da predlog zakona direktno utiče na njega i da bi mogao da dovede do njegovog zatvaranja.

Orban, nekadašnji Sorošev stipendista, kritički je nastrojen prema milijarderu, koji je rođen u Mađarskoj, optužujući ga da želi da utiče na mađarsku politiku, navodi agencija.

Prošle nedelje on je rekao da je CEU „varao“ jer nije imao kampus u državi porekla i jer je izdavao diplome koje su priznavale i Mađarska i SAD, na taj način imajući nepovratnu prednost u odnosu na lokalne institucije.

Stejt department SAD i stotine akademaca i univerziteta izrazili su podršku CEU, koji je osnovan 1991. godine i trenutno ga pohađa 1.400 studenata iz 108 država.

Nacrt zakona od mađarskih i američkih vlasti zahteva da se dogovore o novim uslovima za poslovanje univerziteta u narednih nekoliko meseci.

Ukoliko dogovor ne bude postignut i sproveden, CEU bi dobio zabranu upisivanja nove generacije studenata od 1. januara 2018. i morao bi da zaustavi sve obrazovne aktivnosti 2021. godine.

Tanjug

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Orban žestoko krenuo protiv Soroša: Odobren zakon protiv njegovog univerziteta, čiji je i mađarski premijer bio stipendista (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 05.Apr.2017

Poslanici iz partije Fides mađarskog premijera Viktora Orbana odobrili su juče predlog zakona o obrazovanju za koji kritičari tvrde da se odnosi na univerzitet milijardera Džordža Soroša...Predlog zakona modifikuje pravila koja regulišu funkcionisanje 28 stranih univerziteta u Mađarskoj...Kako...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.