FOTO, VIDEO: Antifašisti uz partizanske pesme obeležili Dan oslobođenja Novog Sada

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2018, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO, VIDEO: Antifašisti uz partizanske pesme obeležili Dan oslobođenja Novog Sada

Antifašistička koalicija organizovala je danas javnu akciju, povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Koalicija, koja okuplja nekoliko antifašističkih organizacija, povodom Dana oslobođenja Novog Sada organizovala je akciju u Zmaj Jovinoj ulici, gde je građanima delila brošuru "Heroine i heroji antifašizma", nastupio je i hor "Naša pjesma", a organizovana je i tribina "Gde stanuje ekstremizam?".

Marija Srdić iz Antifašističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koalicije poručila je da su mnogi heroji i heroine zaboravljeni, zbog čega ih se mora prisetiti, ali dodaje i da je ovo dan kada reviziji istorije treba stati na put.

"Veličanje ratnih zločinaca imamo svakodnevno. I zločinaca iz Drugog svetskog rata, ali i iz poslednjih ratova. To vidimo i na ulicama Novog Sada i mi ćemo danas prikazati kako to u vizuelnom smislu izgleda. Naši mladi učesnici projekta su napravili mapu grafita Novog Sada, kojima ne treba da se ponosimo i koje moramo da uklanjamo. Ono što je važno kada se govori o tihoj, ili utihnuloj antifašističkoj borbi, jeste da nama institucije ne pokazuju da je fašizam ono zlo protiv koga ćemo se boriti, da je neonacistička grupa koja je svojevremeno napala antifašističku kolonu samo strana u postupku, a ne i da je osuđena. Takvi signali od strane države kažu da je moguće da budete fašista, da budete neonacista, i neće vam nedostajati dlaka s glave. To je ono što plaši građane", poručila je Srdić.

Novi Sad su pre 74 godine oslobodili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, a za njima su u Novi Sad ušli i vojnici Crvene armije. Grad Heroj je slobodu dočekao razoren, sa uništenom industrijom, bez struje i sa trećinom stanovnika manje nego pre početka rata. Više od 20.000 Novosađana je proterano, dok je više od 5.000 ubijeno na stratištima, odnosno u NOB-u.



Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Antifašistička koalicija organizovala akciju Dan pobede

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2018

Antifašistička koalicija organizovala je večeras u centru Novog Sada akciju "Dan pobede", povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma...Hor "Naša pjesma" pevao je antifašističke pesme, a aktivisti su građanima delili brošure "Heroine i heroji antifašizma"...U nastavku programa...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.