Izvor: Radio 021, 23.Okt.2019, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Uručena gradska priznanja Muminu, Kovačeviću, Pilipoviću i Petroviću

Ovogodišnjim dobitnicima Oktobarske nagrade i Novembarske povelje, dodeljena su ova priznanja na današnjoj svečanosti u Gradskoj kući.

Ova priznanja dodeljena su povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Novog Sada od fašizma. Dobitnici Oktobarske nagrade su muzičar Milan Muminu i profesor Ilija Kovačević, dok su Novembarsku povelju dobili rezervni pukovnik Boško Pilipović i nekadašnji direktor Pasterovog zavoda Miloš Petrović. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Prilikom dodele priznanja, gradonačelnik Miloš Vučević je naveo da na današnji dan "slavimo slobodu, sećajući se onih koji su dali živote da bi nam tu slobodu doneli, i da ta borba traje i danas, a da se pobeđuje znanjem, inovacijama, muzikom, kreativnošću i plemenitošću".

"Hrabri i prkosni, borili su se protiv fašističkog zla i dali živote da bi se tog 23. oktobra, pre 75 godina, Novi Sad probudio slobodan. Pogledajte naš Novi Sad danas. Grad koji stalno napreduje, grad heroj, danas Omladinska prestonica Evrope, sutra Evropska prestonica kulture, grad koji živi u harmoniji naših različitosti, tako poseban, grad sinonim za najviše ljudske i civilizacijske vrednosti. Grad u kome ćemo mi uvek biti najveća brana svakom zlu, a čvrst temelj vrednostima antifašizma i slobodarstva", izjavio je Vučević.

Profesoru dr Iliji Kovačeviću nagrada je dodeljena za izuzetna ostvarenja u oblasti nauke, prosvete i razvoja školstva, postignuta unapređenjem, akreditacijom i kontrolom kvaliteta studijskih programa i ustanova visokog obrazovanja, čime je doprineo razvoju visokog obrazovanja u Novom Sadu i Srbiji i stekao uvažavanje i priznanja studenata, nastavnika i naučnih radnika.

Umetniku i muzičaru Milanu Muminu Oktobarska nagrada dodeljena je za ostvaren autentičan i kreativan umetnički izraz koji doprinosi bogatstvu i prepoznatljivosti novosadske muzičke i kulturne scene u zemlji i svetu.

Istoričar i rezervni pukovnik Boško Pilipović zaslužio je Novembarsku povelju za dugogodišnje društveno angažovanje u funkcionisanju sistema odbrane, bezbednosti, civilne zaštite i upravljanju vanrednim situacijama u Novom Sadu i okruženju. Veterinaru, rabiologu i naučniku dr Milošu Petroviću Novembraska povelja za 2019. godinu dodeljena je za izuzetna dostignuća ostvarena u oblasti zdravstvene zaštite sa međunarodno priznatim rezultatima naučnog rada, razvoja proizvodnje vakcine protiv besnila, uvođenje posebnih eksperimentalnih tehnika, kao i uspostavljanje savremene rabiološke dijagnostike, što je doprinelo odsustvu ove bolesti kod ljudi i znatnom umanjenju kod domaćih životinja.

"Svi smo se trudili da pružimo maksimum svojih mogućnosti u želji da doprinesemo razvoju i ugledu našeg lepog Novog Sada. Želja nam je da naš grad bude grad obrazovanja, nauke, kulture, dobre muzike, grad sa ljudskim likom u kojem se poštuju ljudsko dostojanstvo, sloboda i solidarnost, u kojem se poštuju različitosti višenacionalne sredine. Mladi treba da budu okosnica razvoja, a mi stariji da podržimo njihove ideje i da im konstruktivno pomažemo", rekao je prof. dr Ilija Kovačević koji se zahvalio u ime svih nagrađenih.

Prijem u Gradskoj kući su pored čelnika gradskih ustanova i dela odbornika, pošto je i ove godine opozicija izostala, prisustvovali i raniji dobitnici gradskih priznanja, predstavnici vojske, policije i drugih ustanova, institucija i organizacija.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.