Izvor: Radio 021, 14.Jan.2020, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Studenti i aktivisti prekrečili grafite mržnje na Filozofskom fakultetu

Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i aktivisti Združene akcije "Krov nad glavom" prekrečili su danas grafite mržnje koji su pre dva dana iscrtani na zgradi Filozofskog fakulteta i širom kampusa.

Oni su juče za 021 najavili da će nastaviti da se bore protiv fašističkih pojava i kao jedan od načina naveli krečenje ovakvih grafita svaki put kada se pojave, budući da je to u poslednje vreme postala redovna pojava.

Kako je 021 juče pisao, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << grafiti mržnje ponovo su se pojavili na zgradi Filozofskog fakulteta i u kampusu. Ovoga puta počinioci su pored parole "Smrt komuni" i kukastih krstova ispod naziva ulice "Dr Zorana Đinđića" napisali "Ulica Dimitrija Ljotića".

Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta (SSFF) osudili su ovaj čin navodeći da je to samo korak dalje u širenju mržnje u Novom Sadu koje već neko vreme traje.

"Ovaj zločinac bio je poklonik nacističke ideologije i pre početka Drugog svetskog rata, a za vreme rata, njegova organizacija SDK aktivno je učestvovala u mnogim zločinima koje je fašistički okupator na teritoriji Srbije činio nad Srbima, Jevrejima i Romima. Između ostalog prilikom streljanja naroda i đaka u Kragujevcu, Kraljevu, Šapcu i mnogim drugim mestima širom Srbije", naveli su u saopštenju za javnost.

Kako su objasnili za 021, jedan od najvećih problema jeste izostanak reakcije uprave fakulteta i univerziteta, kao i studentskih organizacija.

Grafite mržnje juče je osudila i Združena akcija "Krov nad glavom", a danas se povodom istog incidenta oglasila i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

"Budući da ni posle dve nedelje nisu otkriveni počinioci koji su naneli neopisivu ljagu i sramotu na obrazu grada ispisivanjem fašističkih grafita kod spomenika na Keju žrtava racije, nikoga ne treba da čudi veličanje Dimitrija Ljotića, fašiste i saradnika okupatora, na zidu Filozifskog fakulteta. Grdno se vara svako ko misli da će oni koji su u stanju da na keju, kod Spomenika žrtvama racije, ispisuju fašističke poruke, a zatim veličaju fašistu i saradnika okupatora kakav je bio Dimitrije Ljotić - sami prestati da to rade", naveli su ligaši u saopštenju i dodali da zahtevaju hitnu reakciju i obračun sa "fašistima koji noću gamižu po Novom Sadu".

Zbog pisanja grafita u kampusu reagovala je i policija. Opširnije OVDE.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Studenti i aktivisti prekrečili fašističke grafite u Novom Sadu

Izvor: Danas, 14.Jan.2020

Studenti i aktivisti prekrečili su danas fašističke grafite koji su juče ispisani na fasadi tog fakulteta, ali i širom kampusa Novosadskog univerziteta.Akciju su organizovali Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta (SSFF) i aktivisti Združene akcije Krov nad glavom.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.