FOTO: Studenti i aktivisti prekrečili grafite mržnje na Filozofskom fakultetu

Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i aktivisti Združene akcije "Krov nad glavom" prekrečili su danas grafite mržnje koji su pre dva dana iscrtani na zgradi Filozofskog fakulteta i širom kampusa.
Oni su juče za 021 najavili da će nastaviti da se bore protiv fašističkih pojava i kao jedan od načina naveli krečenje ovakvih grafita svaki put kada se pojave, budući da je to u poslednje vreme postala redovna pojava. 
 
Kako je 021 juče pisao, grafiti mržnje ponovo su se pojavili na zgradi Filozofskog fakulteta i u kampusu. Ovoga puta počinioci su pored parole "Smrt komuni" i kukastih krstova ispod naziva ulice "Dr Zorana Đinđića" napisali "Ulica Dimitrija Ljotića".
 
Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta (SSFF) osudili su ovaj čin navodeći da je to samo korak dalje u širenju mržnje u Novom Sadu koje već neko vreme traje. 
 
"Ovaj zločinac bio je poklonik nacističke ideologije i pre početka Drugog svetskog rata, a za vreme rata, njegova organizacija SDK aktivno je učestvovala u mnogim zločinima koje je fašistički okupator na teritoriji Srbije činio nad Srbima, Jevrejima i Romima. Između ostalog prilikom streljanja naroda i đaka u Kragujevcu, Kraljevu, Šapcu i mnogim drugim mestima širom Srbije", naveli su u saopštenju za javnost.
 
 
Kako su objasnili za 021, jedan od najvećih problema jeste izostanak reakcije uprave fakulteta i univerziteta, kao i studentskih organizacija. 
 
Grafite mržnje juče je osudila i Združena akcija "Krov nad glavom", a danas se povodom istog incidenta oglasila i Liga socijaldemokrata Vojvodine
 
"Budući da ni posle dve nedelje nisu otkriveni počinioci koji su naneli neopisivu ljagu i sramotu na obrazu grada ispisivanjem fašističkih grafita kod spomenika na Keju žrtava racije, nikoga ne treba da čudi veličanje Dimitrija Ljotića, fašiste i saradnika okupatora, na zidu Filozifskog fakulteta. Grdno se vara svako ko misli da će oni koji su u stanju da na keju, kod Spomenika žrtvama racije, ispisuju fašističke poruke, a zatim veličaju fašistu i saradnika okupatora kakav je bio Dimitrije Ljotić - sami prestati da to rade", naveli su ligaši u saopštenju i dodali da zahtevaju hitnu reakciju i obračun sa "fašistima koji noću gamižu po Novom Sadu".
 
Zbog pisanja grafita u kampusu reagovala je i policija. Opširnije OVDE.
  • Greskom rodjen u

    14.01.2020 22:23
    Smrdoslaviji
    Antifasisti = komunisti .
  • NS

    14.01.2020 20:01
    Odgovor
    Gade mi se ovi sto lupaju minuse na antifasisticke komentare a i komentar o studentima filozofskog fakulteta kao neradnicima i komunjarama je za svaku osudu. Onaj koji ga je poslao ocigledno ima problema sa samim sobom. Ali i ovi prvi nista nisu bolji. Budite hrabri pa se pokazite.
  • Горан

    14.01.2020 18:03
    Свака част храбрим студентима. Нови Сад деценијама негује антифашистичке традиције, и фашизам у Новом Саду никада неће бити толерисан.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.