FOTO: Propala novosadska preduzeća kao posledica Jogurt revolucije

Izvor: Radio 021, 06.Okt.2015, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Propala novosadska preduzeća kao posledica Jogurt revolucije

Povodom 27. godišnjice od "Jogurt revolucije", na kapijama propalih fabrika u Novom Sadu osvanule su poruke koje aludiraju na posledice ovog događaja.

Na porukama piše: "Imali su, nisu znali", "Ti njega hlebom, on tebe jogurtom", "Gorak ukus jogurta", itd.

Poruke je potpisala Liga socijaledomkrata Vojvodine, a kako navode, cilj ove akcije bio je da građane podseti "na sramotna dešavanja koja su prouzrokovala nasilnu smenu tadašnje administracije i početak agonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pljačke i propadanje Vojvodine".

"Mnoge uspešne firme koje su tada dobro poslovale su uništene, a radnici tih preduzeća ostali su na ulicama. Veliki giganti poput Novkabela, Albusa, HINS-a, Jugoalata, Jugodenta ili Neobusa danas zajedno zapošljavaju par desetina radnika ili su potpuno zatvoreni. Nekada je Novi Sad bio industrijski centar, a danas grad bez novih radnih mesta, grad bez investicija", navode ligaši.

Podsetimo, juče je oko 150 tzv. autonomaša u centru organizovalo "šetnju za Vojvodinu". Na skupu je ponovljeno da je Vojvodina oktobra 1988. godine u "Jogurt revoluciji" ostala bez mnogih prava koja joj ni do danas nisu vraćena, a članovi ovog pokreta su više puta ponovili da se zalažu za "Vojvodinu republiku".

Inače, okupljanje autonomaša 5. oktobra je "tradicija" već nekoliko godina, u znak sećanja na 5. oktobar 1988. godine, kada su kulminirale demonstracije u Novom Sadu ispred Banovine u okviru tzv. "Jogurt revolucije". Tada je smenjena tadašnja pokrajinska vlast i došlo je do ukidanja autonomije Vojvodine koju je imala prema tadašnjem Ustavu Jugoslavije. Na ovim okupljanjima autonomaša obično se pojavi tek nekoliko desetina pristalica.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

LSV: "Jogurt revolucija" ugasila fabrike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2015

Povodom 27. godišnjice od "Jogurt revolucije", predstavnici Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad obišli su danas ugašene i propale fabrike u Novom Sadu, kako bi podsetili na "posledice smene tadašnje administracije i agonije, pljačke i propadanje Vojvodine"...Na kapijama ovih preduzeća,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.