FOTO: Pronađena nacistička vremenska kapsula iz Drugog svetskog rata

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2016, 07:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Pronađena nacistička vremenska kapsula iz Drugog svetskog rata

U poljskom gradu Zlocieniecu, koji je tokom Drugog svetskog rata delom pripadao Nemačkoj, pronađena je nacistička vremenska kapsula koja datira iz 1934. godine.

Kapsulu je otkrio arheolog koji je godinama znao za njeno postojanje, ali nije mogao da dođe do nje. Kapsula je pre osamdesetak godina zakopana na gradilištu Ordensburg Krossinsee, koji je bio jedan od tri izgrađena edukativna centra Nacionalsocijalističke nemačke radničke stranke.

Istraživači su, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se navodi, morali da pronađu način da prođu kroz podzemne vode i debeli sloj cementa da bi došli do kapsule, a da pritom zaobiđu nemačke rudnike.

Doktor Martin Peter Leitner rekao je da su predmeti u kapsuli savršeno očuvani. Kapsula sadrži fotografije, između ostalog, i Adolfa Hitlera, novine, dve kopije njegove knjige "Mein Kampf", kovanice koje su se nalazile u koverti i promo materijali s informacijama o Falkenburg, što je nemački naziv za grad Zlocieniec.

Predmeti se trenutno nalaze u Nacionalnom muzeju u Szczecinu, a materijali će biti prevedeni i konzervirani pre nego što postanu dostupni javnosti.

Autor: 021/Foto: Epa

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.