FOTO: Pronađena nacistička vremenska kapsula iz Drugog svetskog rata

U poljskom gradu Zlocieniecu, koji je tokom Drugog svetskog rata delom pripadao Nemačkoj, pronađena je nacistička vremenska kapsula koja datira iz 1934. godine.

Kapsulu je otkrio arheolog koji je godinama znao za njeno postojanje, ali nije mogao da dođe do nje. Kapsula je pre osamdesetak godina zakopana na gradilištu Ordensburg Krossinsee, koji je bio jedan od tri izgrađena edukativna centra Nacionalsocijalističke nemačke radničke stranke.

Istraživači su, kako se navodi, morali da pronađu način da prođu kroz podzemne vode i debeli sloj cementa da bi došli do kapsule, a da pritom zaobiđu nemačke rudnike.

Doktor Martin Peter Leitner rekao je da su predmeti u kapsuli savršeno očuvani. Kapsula sadrži fotografije, između ostalog, i Adolfa Hitlera, novine, dve kopije njegove knjige "Mein Kampf", kovanice koje su se nalazile u koverti i promo materijali s informacijama o Falkenburg, što je nemački naziv za grad Zlocieniec.

Predmeti se trenutno nalaze u Nacionalnom muzeju u Szczecinu, a materijali će biti prevedeni i konzervirani pre nego što postanu dostupni javnosti.

  • Ivan

    20.09.2016 10:05
    a taj grad koji je "iznad rudnika" se na našem jeziku zove Ščećin.... (https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D1%87%D0%B5%D1%9B%D0%B8%D0%BD)
  • @jova

    20.09.2016 09:08
    dobro si primetio. ja još razmišljam kakve su to rudnike obilazili i što li su ovi u startu zidali preko rudnika....
  • jova limanac

    20.09.2016 08:59
    Zašto mi se čini da je deo rečenice "a da pritom zaobiđu nemačke rudnike" još jedan "biser" naših prevodilaca zbog engleskog homonima "mine"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet