FOTO: Novi Sad dobija virtuelnu laboratoriju za obnovljive izvore energije

Izvor: Radio 021, 28.Avg.2015, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Novi Sad dobija virtuelnu laboratoriju za obnovljive izvore energije

Novi Sad dobija novu virtuelnu laboratoriju za izučavanje obnovljivih izvora električne energije, a koja je već od velikog značaja za Srbiju.

Radi se o prekograničnoj saradnji Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Fakulteta za prirodne nauke i informatiku Univerziteta u Segedinu, u okviru koje je nabavljena tehnologija u vrednosti 180.000 evra za izučavanje solarnih i vetroelektrana, koje su sve češće u upotrebi.

Laboratoriju sa opremom i sofverom koristiće, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za početak, studenti FTN koji se bave ovom oblašću, a kroz nekoliko godina biće na raspolaganju svima. Kako za 021 kaže učesnik na ovom projektu, docent Zoran Ivanović, na realizaciji se vredno radilo 16 meseci, hardver je nabavljen u Srbiji, a softver su kreirali sami naučnici. On obuhvata dve aplikacije - jednu za primenu na solarnim, a drugu za primenu na vetroelektranama.

"Mi smo je nazvali virtuelna laboratorija jer se radi o simulaciji, pre svega namenjenoj studentima elektrotehnike i inženjerima. Pomoću svojih profila, korisnici se uloguju u poseban deo sajta posvećenog projektu i dobijaju pristup aplikacijama koje su, pre svega, vezane za električni deo obnovljivih izvora električne energije, ne toliko za mehaniku i za druge aspekte. U današnje vreme teško je zamisliti neki obnovljivi izvor bez elektronike i energetike. Studenti mogu da testiraju i uče se osnovama vezanim za obnovljive izvore električne energije, a potom naučeno i praktikuju", kaže Ivanović.

On dodaje da ceo region, odlukom EU, mora povećati udeo energije proizvedene kroz obnovljive izvore, čemu i služe solarne i vetroelektrane.

"U poslednje vreme ih je sve više u Srbiji, tako da ova priča postaje interesantna. To je jedan od motiva zbog kojih ovo radimo. Štaviše, mi na FTN imamo instaliranu malu solarnu elektranu koja je priključena na gradsku mrežu, od koje Elektroprivreda otkupljuje energiju koju mi proizvodimo. To jeste mala snaga, ali nam omogućuje da uspostavimo vezu između stvarnog sistema i naše virtuelne laboratorije, pa možemo da uporedimo rezultate koje dobijemo", navodi Ivanović za naš portal.

Prvi rezultati će se videti kada prođe nekoliko generacija studenata, a već početkom školske godine se počinje sa radom. Fakultet planira da umreži postojeće virtuelne laboratorije sa ovom, objašnjava Ivanović.

"Kako vreme bude prolazilo, to će sve više i više zaživeti. Ideja je da objedinimo sve naše virtuelne laboratorije i da se sa jedne stranice na sajtu pristupa svakoj laboratoriji, što će moći bilo ko zainteresovan za priču", kaže on.

Završetak projekta planiran je za 31. avgust, taman pre početka priprema za novu školsku godinu. (Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.