Izvor: Radio 021, 23.Nov.2019, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Nova turistička atrakcija u Norveškoj omogućiće pogled na kitove izbliza

Spektakularna arhitektonska građevina poznata kao "The Whale" biće nova atrakcija Norveške koja će posetiocima Andenesa na ostrvu Andøji omogućiti da vide kitove iz blizine.

Otvaranje ove građevine koja je smeštena 300 km severno od Arktičkog kruga očekuje se 2022. godine. Osim prilike da vide kitove iz blizine, posetioci će imati i neverovatne poglede na pejzaž.

Tamne, hladne vode Andøye, duboke 1.000 metara, na severozapadnoj obali privlače lignje koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kitovi vole. Zahvaljujući tome Andenes već ima više od 50.000 posetilaca godišnje.

Danski arhitektonski biro "Dorte Mandrup" odabran je za "The Whale" projekat, a ova firma je saopštila da će dizajn ove građevine stvarati utisak kao da raste iz dramatičnog norveškog pejzaža s pogledom na okean, planine, ponoćno sunce ili severnu svetlost na nebu. Lonely Planet piše da će zakrivljeni krov zgrade prekrivati kamen kao veza prirode i arhitekture.

Objekat će se sastojati od izložbenog prostora, kancelarija, kafića i trgovina, a posetioci će imati priliku da saznaju razne zanimljivosti o velikim stanovnicima podvodnog sveta.

Cilj ovog projekta je jačanje svesti o kitovima i edukacija ljudi o važnosti očuvanja kutova i njihovog staništa.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.