Izvor: Radio 021, 10.Feb.2019, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Nije uspela prodaja Hitlerovih slika, proverava se autentičnost

Pet slika pripisanih Adolfu Hitleru nisu našle kupca na aukciji u Nirnbergu.

Aukcijska kuća Vaidler koja je stavila pejzaže na prodaju navela je da bi mogli da budu prodati kasnije, ne precizirajući datum.

Nije navedeno zašto prodaja nije uspela. Međutim. visoke početne cene slika između 19.000 i 45.000 evra, uz sumnju u njihovu autentičnost uoči aukcije su možda ohladili potencijalne kupce.

U katalogu za prodaju je u sredu bilo još 26 komada, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su ih zaplenile vlasti narednog dana kao i 37 drugih zbog sumnje u autentičnost uprkos potpisu A.H. ili A. Hitler.

Aukcijska kuća je ipak uspela da proda dva predmeta koja su navodno pripadala Hitleru, porcelansku Majsen vazu za 5.500 evra i stoljnjak za 630 evra, što im je bila i početna cena. Jedna pletena stolica ponuđena za 6.500 evra nije imala ponude.

Svi komadi, zaplenjeni ili ne, dolaze od 23 različita vlasnika, navela je aukcijska kuća koja odbacuje da ima bilo kakvih neregularnosti i navodi da sarađuje sa policijom i tužilaštvom.

"Sprovodimo istragu u tužilaštvu u Nirnbergu oko sumnje u falsfikat i pokušaj prevare", rekla je za Frans pres glavna tužiteljka Antje Babriels-Gorsolke. Ona je dodala da će se, ukoliko se utvrdi da su slike lažne, proveravati lanac nabavke.

To što se dela proveravaju ne znači automatski da se radi o falsifikatu, navedeno je iz kuće Vajdler.

Aukcijske prodaje Hitlerovih dela redovno su predmet polemike u Nemačkoj, gde je priznanje zločina nacista centralni deo nacionalnog identita.

Kolekcionari, uglavnom stranci, bili su spremni da potroše znatne sume da bi imali neki predmet Hitlera ili drugih nacističkih vođa, a prodaje se redovno organizuju u Nemačkoj.

Kuća Vajdler već je prodala više slika pripisanih Hitleru, uključujući par akvarela za 32.000 evra 2009. godine.

Međutim, cirkulišu brojne sumnjive slike. Policija je 24. januara zaplenila četiri akvarela pripisana Hitleru koji je trebalo tog dana da budu prodata na aukciji u Berlinu. Zaplenjena su zbog sumnje u njihovu autentičnost.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

"Sprovodimo istragu oko sumnje u falsfikat i pokušaj prevare"

Izvor: B92, 10.Feb.2019

Pet slika čije se autorstvo pripisuje Adolfu Hitleru nisu našle kupca, na jučerašnjoj aukciji u Nirnbergu...Aukcijska kuća Vaidler koja je stavila pejzaže na prođu navela je da bi mogli da budu prodati kasnije, ne precizirajući datum...Nije navedeno zašto prodaja nije uspela. Međutim visoke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.