Izvor: Radio 021, 04.Feb.2019, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Istri preti ekološka katastrofa, smeće zatrpalo reku

U poslednja tri dana u Pazinu u Istri palo je 142,4 milimetra kiše, što je dovelo do toga da su pritoke Pazinčice naglo nabujale.

Nabujala je i pritoka u Dražej, koja prolazi kod odlagališta građevinskog materijala Lakota. Preti ekološka katastrofa velikih razmera, upozorava Indeks.

Naime, sajt prenosi navode Inicijative građanske inicijative "Naš potok" - da su sa poslednjom bujicom enormne količine građevinskog otpada, plastike, guma i agrotekstila završile >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Pazinčici i Pazinskoj jami. Kako dodaje, na više mesta voda prodire ispod nasipa, te i dalje ispira materijal.

Pošto je Pazinčica reka ponornica, čiji se deo proteže čak i do Raše, preti ekološka katastrofa velikih razmera, upozorava hrvatski sajt, ističući da je prosek padavina u februaru 79,6 milimetara.

Indeks navodi, pozivajući se na Istramet, da je problematika oko bujičnog pritoka Dražej i odlagališta Lakota već poznata duže vreme, a da je sve kulminiralo otvaranjem ogromne rupe na samom odlagalištu u junu prošle godine. Takođe, dodaje Indeks, velika količina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je brojna klizišta i uzrokovala odrone, naročito na severu Istre oko jezera Butonige.

Kako navodi, pozivajući se na informacije sa terena, nekoliko odrona sručilo se na put iz smera Kašćerge prema Bankovcima, dok su između mesta Bankovci i Ukotici zabeležena još tri odrona. Reč je o dva manja i jednom ogromnom odronu, prilikom kojeg se cela šuma srušila na lokalni put, dodaje Indeks pozivajući se na Istramet.

Za saniranje velikog odrona kod naselja Bankovci danas u pomoć stižu bageri.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.