Izvor: Radio 021, 09.Jun.2020, 12:14

FOTO: Gađanje tempirnom municijom iz usavršenog PVO sistema na poligonu kod Čačka

U okviru ispitivanja usavršenog protivavionskog topa L-70 Bofors (PASARS) na poligonu Miokovci kod Čačka izvedeno je gađanje ciljeva na zemlji tempirnom municijom, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović naveo je da je PASARS uveden u naoružanje Vojske Srbije prošle godine posle rigoroznih ispitivanja a da se u okviru nulte serije završava proizvodnja prve baterija sistema.

"Radimo na ispitivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prototipa sistema iz faze dva, što podrazumeva verifikaciju četiri nova podsistema kojim će se nadalje opremati svi PASARS-i, uključujući i one iz nulte serije. Ispitujemo novi dizel električni agregat i elektroenergetski podsistem, novi podsistem za vožnju sa prednjim i zadnjim kamerama danju i noću, termovizijski nišan, kojim će značajno biti unapređena sposobnost oruđa i novi podsistem za elektronsko tempiranje prefragmentirane municije", naveo je Miloradović.

Dodao je da novi prefragmentirani projektil osim standardne košuljice ima još i tungstenske kuglice, vrlo velike mogućnosti penetracije, kao i novi tip upaljača kojim od podsistema za elektronsko tempiranje, ugrađenim na vozilu, dobija radio-komandu kada će eksplodirati.

"Time se postiže da svi projektili eksplodiraju u vazduhu iznad i ispred odgovarajućeg cilja, čime se dejstvo multiplikuje i efekti na cilju su znatno veći. Time će se efikasnost jedinica opremljenih ovim protivavionskom sistemom značajno povećati, kako pri dejstvu po ciljevima u vazduhu tako i pri dejstvu po ciljevima na zemlji", naveo je pomoćnik ministra.

Najavio je da će takvom vrstom projektila i sistemom za tempiranje biti opremljeni i topovi 30mm i 40mm kao i tenkovski topovi 125mm.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.