FOTO: Gađanje tempirnom municijom iz usavršenog PVO sistema na poligonu kod Čačka

U okviru ispitivanja usavršenog protivavionskog topa L-70 Bofors (PASARS) na poligonu Miokovci kod Čačka izvedeno je gađanje ciljeva na zemlji tempirnom municijom, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.
Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović naveo je da je PASARS uveden u naoružanje Vojske Srbije prošle godine posle rigoroznih ispitivanja a da se u okviru nulte serije završava proizvodnja prve baterija sistema.
 
 
"Radimo na ispitivanju prototipa sistema iz faze dva, što podrazumeva verifikaciju četiri nova podsistema kojim će se nadalje opremati svi PASARS-i, uključujući i one iz nulte serije. Ispitujemo novi dizel električni agregat i elektroenergetski podsistem, novi podsistem za vožnju sa prednjim i zadnjim kamerama danju i noću, termovizijski nišan, kojim će značajno biti unapređena sposobnost oruđa i novi podsistem za elektronsko tempiranje prefragmentirane municije", naveo je Miloradović.
 
 
Dodao je da novi prefragmentirani projektil osim standardne košuljice ima još i tungstenske kuglice, vrlo velike mogućnosti penetracije, kao i novi tip upaljača kojim od podsistema za elektronsko tempiranje, ugrađenim na vozilu, dobija radio-komandu kada će eksplodirati.
 
 
"Time se postiže da svi projektili eksplodiraju u vazduhu iznad i ispred odgovarajućeg cilja, čime se dejstvo multiplikuje i efekti na cilju su znatno veći. Time će se efikasnost jedinica opremljenih ovim protivavionskom sistemom značajno povećati, kako pri dejstvu po ciljevima u vazduhu tako i pri dejstvu po ciljevima na zemlji", naveo je pomoćnik ministra.
 
 
Najavio je da će takvom vrstom projektila i sistemom za tempiranje biti opremljeni i topovi 30mm i 40mm kao i tenkovski topovi 125mm.
  • Marina

    10.06.2020 07:51
    @ ex Chapman
    Nisu gadjali srpske tenkove po Kosovu, vec obicne makete koje smo im poturali sirom Srbije i na koje su svaki put, od pocetka pa do kraja agresije, nasedali.
  • ex chapman

    09.06.2020 14:17
    @Hahaha
    nije, vec svedski bofors iz 1930. zapravo zastavina verzija po licenci. vrhunsko oruzje u ono vreme. toliko dobro da su ga u drugom svetskom ratu skoro sve armije koristile. do pre nekoliko godina su ga koristile i ozbiljne armije poput americke. njima su npr. gadjali srpska oklopna vozila na Kosovu
  • Woo Lin

    09.06.2020 14:13
    ima da pometemo Nato

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija