FOTO: Bašta koju je novosadska učiteljica posadila sa prvacima uveliko daje plodove

Izvor: Radio 021, 11.Maj.2017, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Bašta koju je novosadska učiteljica posadila sa prvacima uveliko daje plodove

Učiteljica prvog razreda Osnovne škole "Ivan Gundulić" Vesela Mačkić, koja osmislila projekat "Zdrava užina" i time motivisala mališane da počnu zdravo da se hrane, može da se pohvali prvim plodovima bašte koju je posadila sa mališanima.

"Vreme nam i nije išlo na ruku, bilo je i mraza i snega i svi su mislili da od bašte neće biti ništa. Međutim, nismo odustajali. Svi su se uključuli u akciju, s ciljem da sačuvamo biljke. Jagode su već rodile i uveliko ih jedemo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rotkvice takođe i paradajz je izbacio prve plodove, kao i grašak. Polako presađujemo, sve nam je rodilo i mnogo nam je drago zbog toga", priča učiteljica za 021.

Ona dodaje da se u razredu nastavilo za zdravom ishranom, a javile su im se kolege iz drugih škola sa namerom da prošire akciju, što je i njena misija.

"Nastavili smo sa zdravom ishranom. Dečica dolaze u školu sa informacijom da su porodično doneli odluku da se svi zdravo hrane, što mi je posebno drago. Zvala me je koleginica iz matične škole "Ivan Gundulić" i učiteljica iz OŠ "Đura Daničić". One će doći sa svojim đacima u posetu, da vide šta je sve potrebno, šta mi to radimo sve u bašti, kako se cela akcija odražava na decu. Nadam se da će se i druge škole uključiti. Mi smo raspoloženi da odgovaramo na sva pitanja", dodaje ova novosadska učiteljica.

Podsetimo da je učiteljica, analizirajući šta je to što deca užinaju u školi, uvidela da većina ima veoma loše prehrambene navike, te im je najpre "zadala domaći" da se takmiče ko će doneti zdraviju užinu.

Potom je proširila akciju i u dvorištu škole sa roditeljima i mališanima posadila najrazličitije voće i povrće. Akciji su se priključili i učenici starijih razreda i susedi.

Autor: Suzana Stojićević (suzana@021.rs)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.