Izvor: Radio 021, 29.Jul.2019, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski sud pravde o muzici: "Sempling" krši autorska prava ako je segment prepoznatljiv

Evropski sud pravde podržao je stav nemačkog benda elektronske muzike Kraftwerk da neovlašćena upotreba delova pesama ili "sempling", čak i ako je reč o tek nekoliko sekundi, narušava autorska prava ukoliko je segment prepoznatljiv.

"Uzimanje delova pesama bez odobrenja može dovesti do narušavanja autorskih prava. Međutim, upotreba zvučnih uzoraka uzetih na izmenjen način i neprepoznatljiv za slušaoca ne narušava ta prava čak ako je to učinjeno i bez odobrenja", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << navodi se u saopštenju Evropskog suda pravde.

"Sempling" ili upotreba određenih delova pesama je tehnika koja se koristi u rep i elektronskoj muzici. Ovi delovi se koriste u drugoj pesmi, ponekad i uz određene izmene.

Slučaj su sudu prijavili članovi Kraftwerka Ralf Huter i Florijan Šnajder-Ezleben protiv kompozitora Mozesa Pelama i Martina Hasa.

Huter i Šnajder-Ezleben tvrde da je Pelam kopirao dve sekunde ritma iz njihove pesme iz 1977. godine "Metal auf metal" kako bi je uklopio u njegovu pesmu "Nur mir".

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Evropski sud pravde: "Kraftwerk je u pravu"

Izvor: B92, 30.Jul.2019, 09:19

Evropski sud pravde podržao je stav kultnog nemačkog elektro benda Kraftwerk da neovlašćena upotreba delova pesama ili "sempling", čak i ako je reč o tek nekoliko sekundi, narušava autorska prava ukoliko je segment prepoznatljiv..."Uzimanje delova pesama bez odobrenja može dovesti do narušavanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.