Epidemija malih boginja neće biti masovna

Izvor: Radio 021, 03.Nov.2018, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija malih boginja neće biti masovna

Epidemija morbila, koja je izbila prošle jeseni još uvek neće biti odjavljena, jer epidemiolozi očekuju povećanje broja inficiranih.

Razlog je što se u ovo doba godine više vremena provodi u zatvorenim prostorijama tako da se virus lakše prenosi. Početni simptomi infekcije gotovo su identični uobičajenom respiratornom zapaljenju. Da je reč o morbilama lekar može da zaključi za dva do četiri dana od početka bolesti, jer tada izbijaju ospe po telu.

"Bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obzira na to što se na nedeljnom nivou registruje do petoro obolelih, ne očekujemo da epidemije dostigne razmere koje je imala početkom godine kada smo na dnevnom nivou imali po 30 pacijenata sa sumnjom na morbile. Naš kolektivni imunitet je sada mnogo jači. Njega čine i osobe koje su preležale ovu infekciju, kao i deca koja su primila vakcinu", kaže dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Beogradskog zavoda za javno zdravlje.

U Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kažu za "Novosti" da je obuhvat dece MMR vakcinom pred polazak u školu u prvih šest meseci ove godine veći za 5,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada ih je bilo 77,5 odsto. Zbog epidemije malih boginja pojačana je i dopunska imunizacija dece koja prethodno nisu vakcinisana ili su nepotpuno vakcinisana, a uzrasta su od dve do 18 godina.

Doktorka Begović Lazarević kaže da je obuhvat MMR vakcinom u Beogradu za prvih šest meseci ove godine 54 odsto, što je mnogo bolje u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, kaže da još može da se poradi na imunizaciji da bi se došlo do željenog obuhvata od 95 odsto vakcinisanih.

"Nevakcinisano dete je rizik za okolinu, jer ukoliko oboli, lako će da prenese infekciju na svoje okruženje. Najugroženiji su odrasli koji su svojevremeno vakcinisani jednom dozom vakcine i oni koji uopšte nisu vakcinisani", objašnjava ona.

Kada se pojavi visoka temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, sekrecija iz nosa, suv nadražajni kašalj, pa i konjunktivitis, osim na respiratornu infekciju i grip, trebalo bi posumnjati i na morbile, koje izbijaju na površinu za dva do četiri dana od infekcije.

"Male boginje se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom putem vazduha zbog kašljanja i kijanja, rukovanjem, poljupcem i retko, ali moguće, preko sveže inficiranih predmeta", kaže dr Begović Lazarević.

Obolela osoba je zarazna jedan dan pre pojave simptoma, četiri dana pre izbijanja osipa i četiri dana nakon izbijanja promena na koži.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", obuhvat MMR vakcinacijom u 2017. godini u Srbiji iznosio je 85,2 odsto, a revakcinacijom 91,6. U prvih šest meseci 2018. godine vakcinisane dece u drugoj godini života bilo je 52,9 procenata, što je za 18,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada ih je bilo svega 34,6 odsto.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.