Egereši, Galić i Banjai potpisali Izjavu o tri regije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2009, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egereši, Galić i Banjai potpisali Izjavu o tri regije

NOVI SAD - Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i predsednik Skupštine Županije Bač-Kiškun Gabor Banjai potpisali su danas Izjavu o namerama tri skupštine, kojom se preciziraju detalji i stvaraju uslovi za unapređenje prekogranične saradnje tri regije.

Predsednik Egereši istakao je da potpisivanje Izjave o namerama kruniše dosadašnju dobru saradnju tri regije, ali i doprinosi suštinskoj saradnji Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mađarske, Republike Hrvatske i Republike Srbije, kaže se u saopštenju Skupštine AP Vojvodine.

"Ova Izjava ukida granice"

"Svedoci smo koliko ujedinjena Evropa prepoznaje sve prednosti nestajanja i rušenja zidova, ukidanja granica, koje su u ne tako davnoj prošlosti, zaustavile i onemogućile ne samo evropski razvoj i perspektivu već i opstanak Evrope. Danas ujedinjena Evropa pokazuje svu opravdanost svoje integrisanosti, evropske saradnje, komunikacija, neposrednog povezivanja regija, lokalnih zajednica, građana, jednom rečju - evropskog jedinstva i evropskog duha", rekao je Egereši nakon potpisivanja.

On je naglasio da se AP Vojvodina poslednjih godina deklarisala kao regija evropskog usmerenja, za koju je proces regionalne saradnje veoma značajan, kaže se u saopštenju.

"Ova Izjava ukida granice, otvara puteve saradnje i regionalnog razvoja, stvara optimalne uslove za neposrednu komunikaciju, efikasniju privrednu, turističku, ekološku i bolju kulturnu saradnju među građanima, posebno kada se ima u vidu multietničnost, kao zajednička nit koja nas spaja", naglasio je predsednik Egereši.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić istakao da je potpisivanje ove Izjave rezultat dosadašnje dobre saradnje i da se njenim potpisivanjem stvaraju uslovi za boljitak sve tri regije.

"Naše tri regije imaju puno toga zajedničkog: reku Dunav, plodnu ravnicu, kvalitene šume, slične privrede. To je naša prednost i osnov za inteziviranje dosadašnje saradnje, koju bi sada trebalo samo da ubrzamo. Posao sada prepuštamo stručnjacima iz različitih oblasti koji će pripremiti zajedničke projekte", rekao je Galić i ocenio da tri regije "imaju zajedničku šansu ne samo u fondovima EU, već i kroz zajednički tržišni nastup".

Blago regija: plodna ravnica i vodena masa

Gabor Banjai, predsednik Skupštine Županije Bač-Kiškun, istakao je da pored saradnje na nivou županija i pokrajine, saradnja tri regije odvija se i na nivou lokalnih zajednica i, što je najvažnije, građana tri regije.

"Predsednici i premijeri u Beogradu, Zagrebu i Budimpešti sarađuju i odlučuju o važnim, državnim stvarima. Naš zadatak je da tu saradnju prenesemo na niže nivoe i da zajednički doprinesemo boljem životu građana", rekao je Banjai.

On je dodao da sve tri regije „leže na velikom blagu: plodnoj ravnici i vodenoj masi reka Dunav, Tisa i Drava".

"Zajednički treba da ukažemo i našim vladama da više pažnje obrate na ove resurse i da na taj način, njihovim pravilnim i ekonomski isplativim iskorišćavanjem, doprinesemo da naši građani bolje i bogatije žive", rekao je Banjai.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Regionalna sardanja motor evropskih integracija

Izvor: Capital.ba, 25.Jul.2009

NOVI SAD, Predsjednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, predsjednik Skupštine mađarske županije Bač-Kiškun Gabor Banjaji i župan Vukovarsko-sremske županije Božo Galić potpisali su danas u Novom Sadu Izjavu o namjerama u oblasti ekonomije, turizma i ekologije. Nakon potpisivanja Izjave,...

Nastavak na Capital.ba...

Sporazum o unapređenju prekogranične saradnje

Izvor: RTS, 25.Jul.2009

Skupština Vojvodine, Vukovarsko-sremska županija i mađarska županija Bač-Kiškun potpisale sporazum kojim se precizira i unapređuje prekogranična saradnje tri regiona...Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, župan Vukovarsko-sremski Božo Galić i predsednik Skupštine Bač-Kiškuna...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.