Izvor: Radio 021, 26.Jul.2019, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojica Bugara optužena za krađu podataka pet miliona građana i firmi

Bugarsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv jednog 20-ogodišnjeg programera i njegovog kolege iz jedne IT kompanije u Sofiji, zbog masovne hakerske krađe poreskih podataka pet miliona obveznika u Bugarskoj koja ima sedam miliona stanovnika.

Tužilaštvo zaduženo za borbu protiv organizovanog kriminala navelo je da je hakerski napad sproveden polovinom jula i ocenilo da je to "zločin protiv države". Dodaje se da je je počinjen "sajber kriminal u cilju stvaranja konfuzije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i zbunjenosti u stanovništvu".

Tužioci navode da je taj zločin označen i kao terorizam i u tom slučaju su kazne od pet do 15 godina zatvora. Osumnjičeni su 20-ogodišnji programer zadužen da testira i poboljša bezbednost kompjuterskih sistema i komercijalni direktor kompanije, koji je, po navodima tužilaštva, inicirao hakerski napad.

Hakerski napad je otkriven pošto je nekoliko bugarskih medija 16. jula sa jedne ruske mejl adrese dobilo oko 11 gigabajta poreskih podataka. Podaci se odnose na 5,1 milion građana i firmi, među kojima je skoro milion preminulih osoba.

Programer je napravio fajlove o premijeru Bojko Borisovu, glavnom tužiocu Sotiru Cacarovu i uticajnom poslaniku Delijanu Pevskom, vlasniku nekoliko medija. Sa mejlom o podacima bila je i poruka u kojoj se kritikuju bugarske vlasti, a sajber bezbednost je označena kao parodija.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.