Izvor: Radio 021, 11.Jun.2019, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva koncerta, izložba i filmski festival u okviru "Tvrđave mira"

Dva koncerta, izložba i filmski festival održaće se ove nedelje u okviru programske platforme "Tvrđava mira".

Kako zvuče gregorijanski korali pokazaće ansambl "Kaliomene", koji će nastupiti 11. juna u 20 časova u Katedrali. Ansambl će izvesti i druge stilove crkvenog akapela pevanja, a ono što će nastup učiniti nesvakidašnjim su svetlosne projekcije, uz koje će publika na poseban način doživeti duhovnu muziku.

Ono što "NEO" festival, koji je ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << godine deo platforme "Tvrđava mira", izdvaja od drugih je izvođenje klasične muzike na ne-klasičan način, što će najpre dokazati ansambl "Kaliomene", a zatim i koncert na Salašu, 14. juna, u 20 časova.

Značaj Pavla Beljanskog i Ive Andrića u diplomatiji biće predstavljen na izložbi "Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci" koja će biti otvorena 13. juna u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u 20 časova. Na taj način biće obeležena stogodišnjica od početka diplomatske karijere Beljanskog u Stokholmu i 180 godina od početka negovanja francusko-srpskih diplomatskih odnosa, u kojima je naš nobelovac, Andrić, imao značajnu ulogu.

Kako tehnologija doprinosi drugačijem umetničkom izrazu, uz upotrebu AR tehnologije (tehnologije proširene stvarnosti) Novosađani će moći da vide i osete u okviru događaja "Na margini istorije". Projekat sumira medije, poeziju, fotografije i video zapise i nastao je u okviru međunarodne saradnje Mohamada Kebevara - pesnika iz Sirije, Meri Mekdonald - multimedijalne umetnice iz Londona i Nataše Boškić – Novosađanke koja na pedagoškom fakultetu na univerzitetu Britanske Kolumbije u Vankuveru radi kao direktor grupe za podršku za upotrebu obrazovne tehnologije. Projekat "Na margini istorije" pokreće temu migracija i bavi se posledicama rata u Siriji i oslikavanjem situacije nakon NATO bombardovanja Srbije.

Projekat "Na margini istorije" biće predstavljen u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu 14. juna, a svi zainteresovani moći da ga pogledaju sve do 21. juna.

"Tvrđava mira" obuhvatila je i peti 21114 - Film fest Novog kulturnog naselja u okviru kog će biti prikazano 13 filmova, na kojima su zajedno radili umetnici iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, ali i Velike Britanije i Švedske. Festival počinje 13. juna u 20:30h i traje do 16. juna, na Novom naselju, u Ulici Bate Brkića.

Do 7. jula u okviru platforme biće održano 20 događaja – koncerata, izložbi, projekcija filmova, pozorišnih predstava, a Novi Sad će 28. juna dobiti i spomenik mira "One day..." koji je kreirala Joko Ono. Ceo program možete pronaći na linku: https://bit.ly/2IoGh9D i na društvenim mrežama.

Ulaz na sve događaje je slobodan.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.