Izvor: Radio 021, 05.Jun.2020, 18:46

Državna uprava Srbije i dalje u v. d. stanju, Vlada se oglušuje o sopstveni zakon

Vlada Srbije nastavila je da i ove godine postavlja vršioce dužnosti - do kraja maja donela je 21 rešenjе na šest meseci i 212 rešenja kojim je v.d. status postojećim kadrovima produžen za još tri meseca, upozorava Transparentnost Srbija.

Prethodnu godinu Srbija je završila, suprotno zakonu, sa tek nešto više od jedne trećine rukovodilaca u državnoj upravi koje je Vlada imenovala nakon konkursa, dok ostatak čine vršioci dužnosti, kažu u ovoj organizaciji.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />To jeste napredak od (svega) pet odsto u odnosu na kraj 2018. godine, ali je očigledno da Vlada Srbije sistemski primenjuje praksu postavljanja lako zamenjivih vršilaca dužnosti umesto profesionalaca čije bi razrešenje morala da argumentuje.

"Krajem 2018, od 370 položaja u državnoj upravi, na osnovu prethodno sprovedenih javnih i internih konkursa bilo je postavljeno 107 službenika, kako se navodi u izveštaju Pregovaračke grupe za Poglavlje 23. Tokom 2019, Vlada je raspisala samo 42 konkursa za položaje na mestima pomoćnika ministara, sekretara ministarstava, direktora i drugih rukovodilaca Vladinih kancelarija, uprava i posebnih organizacija. Pošto je na kraju 2018. bilo ukupno 263 mesta koja su zauzimali vršioci dužnosti, to znači da Vlada tokom 2019. nije ni pokušala da kroz konkurs popuni ove položaje u čak 221 slučaju", navode u Trasparentnosti Srbija.

Od 42 konkursa, za položaje u organima uprave u Ministarstvu finansija raspisano je 12, dok je pet ministarstva imalo po dva konkursa, navode u organizaciji koja radi redovan monitoring rada državne uprave.

"Ostale su raspisivali drugi organi državne uprave. Nakon ovih, ili na osnovu konkursa koji su sprovedeni u ranijim godinama, tokom 2019. je na položaje postavljen samo 21 službenik. To znači da je na kraju 2019. bilo okvirno 242 mesta koja su zauzimali vršioci dužnosti, odnosno 65,4 odsto ukupnog broja položaja. Podatak je okviran jer postoji mogućnost da je tokom godine došlo do izmena u organizacionoj strukturi organa uprave i smanjenja ili (što je verovatnije) do povećanja broja položaja", kaže organizacija.

Počev od 3. juna 2020, a imajući u vidu zakon, sporno je i ovlašćenje Vlade da postavlja službenike na položaje u državnoj upravi, uključujuči i vršioce dužnosti, tako da se može očekivati da će mnoga od tih mesta ostati upražnjena do formiranja nove vlade posle izbora.

"Tokom 2019. i 2020, Pregovaračka grupa za poglavlje 23 EU integracija, kao ni drugi državni organi, nisu objavljivali zbirne podatke o postavljenjima. Transparentnost Srbija je na osnovu brojnih pojedinačnih rešenja o postavljenju vršilaca dužnosti koje je Vlada donosila tokom prošle godine utvrdila da oko dve trećine organa državne uprave u Srbiji i dalje nema rukovodioce koji su izabrani na konkursu. Štaviše, verovatno je da mnogi od njih više nemaju ni zakonite vršioce dužnosti. Vlada Srbije se, dakle, i dalje oglušuje o Zakon, ali i o akcione planove i poruke Evropske unije o promeni prakse postavljenja vršilaca dužnosti. Zbog tih poruka, Vlada je sebi zadala rok da nezakonito v.d. stanje otkloni do 30. juna prošle godine, ali je nakon toga nastavila još zdušnije da imenuje vršioce dužnosti. To je bilo praćeno izjavama premijerke koje ukazuju ne samo na to da usaglašavanje stanja sa zakonom nije bilo prioritet, već da se ovaj vid političke kontrole nad javnom administracijom shvata kao nešto dobro", kaže Transparentnost Srbija u saopštenju.

U drugoj polovini prošle godine, kažu, doneto je skoro duplo više rešenja o postavljenjima vršilaca dužnosti u odnosu na prvih šest meseci prošle godine.

"Zanimljiv je slučaj jednog vršioca dužnosti (sekretara Ministarstva zdravlja) za koga je tokom 2019. doneto pet rešenja za postavljanje na tu poziciju, svako u trajanju od po tri meseca, mada su tri od njih 'naknadna' i odnose se na postavljanje te osobe u 2018. godini (juni, septembar i decembar). Početkom jula, Vlada je donela i rešenje o postavljenju za vršioca dužnosti direktora Avio-službe Vlade Srbije, da bi na poslednjoj sednici u 2019. godini donela rešenje o produžetku njegovog v.d. statusa na novih šest meseci", navodi primere ova organizacija.

Transparentnost Srbija ističe da, osim pomenutog, veliki problem predstavlja odsustvo podataka o ispunjavanju ove obaveze Vlade. Jedinstven spisak državnih službenika koje postavlja Vlada ni dan-danas nije objavljen.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.