Transparentnost Srbija: Vlada nastavila sa praksom postavljanja v.d. direktora

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jun.2020, 12:52

Transparentnost Srbija: Vlada nastavila sa praksom postavljanja v.d. direktora

Vlada Srbije nastavila je i ove godine da postavlja vršioce dužnosti, donevši do kraja maja 21 rešenje o v.d. stanju na šest meseci i 212 rešenja kojim je v.d. status postojećim kadrovima produžen za još tri meseca, saopštila je Transparentnost Srbija (TS).

Prethodnu godinu, Srbija je završila, suprotno zakonu, sa tek nešto više od jedne trećine rukovodilaca u državnoj upravi koje je Vlada imenovala nakon konkursa, dok ostatak čine vršioci dužnosti.

Mada >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << to ukazuje na neznatan boljitak (oko 5 odsto) u odnosu na situaciju krajem 2018, očigledno je da Vlada sistemski primenjuje praksu postavljanja lako zamenjivih vršilaca dužnosti umesto profesionalaca čije bi razrešenje morala da argumentuje.

Кrajem 2018, od 370 položaja u državnoj upravi, na osnovu prethodno sprovedenih javnih i internih konkursa bilo je postavljeno 107 službenika, kako se navodi u izveštaju Pregovaračke grupe za Poglavlje 23.

Tokom 2019, Vlada je raspisala samo 42 konkursa za položaje na mestima pomoćnika ministara, sekretara ministarstava, direktora i drugih rukovodilaca Vladinih kancelarija, uprava i posebnih organizacija.

Pošto su na kraju 2018. bila ukupno 263 mesta koja su zauzimali vršioci dužnosti, to znači da Vlada tokom 2019. nije ni pokušala da kroz kokurs popuni ove položaje u čak 221. slučaju.

Tokom 2019. i 2020. Pregovaračka grupa za poglavlje 23 EU integracija, kao ni drugi državni organi nisu objavljivali zbirne podatke o postavljenjima.

Vlada Srbije se, dakle, i dalje oglušuje o Zakon, donet još 2005.godine, ali i o akcione planove i poruke Evropske unije o promeni prakse postavljenja vršilaca dužnosti. Zbog tih poruka, Vlada je sebi zadala rok da nezakonito v.d. stanje otkloni do 30.6.2019, ali je nakon toga nastavila još zdušnije da imenuje vršioce dužnosti.

To je bilo praćeno izjavama premijerke koje ukazuju ne samo na to da usaglašavanje stanja sa zakonom nije bilo prioritet, već da se ovaj vid političke kontrole nad javnom administracijom shvata kao nešto dobro.

U drugoj polovini prošle godine, doneto je skoro duplo više rešenja o postavljenjima vršilaca dužnosti u odnosu na prvih šest meseci 2019.

Početkom jula, Vlada je donela i rešenje o postavljenju za vršioca dužnosti direktora Avio-službe Vlade Srbije, da bi na poslednjoj sednici u 2019.godini, donela rešenje o produžetku njegovog v.d. statusa na novih šest meseci.

Transparentnost – Srbija ističe da pored pomenutog veliki problem predstavlja odsustvo podataka o ispunjavanju ove obaveze Vlade. Naime, jedinstven spisak državnih službenika koje postavlja Vlada, do sada nije objavljen.

"Ujedno podsećamo da ovaj ozbiljan udarac vladavini prava nažalost nije izolovan slučaj. Naime,'v.d. stanje', koje olakšava direktnu kontrolu institucija javnog sektora od strane političkog vrha, a protivno zakonskim odredbama, postoji i u velikom broju preduzeća u državnom vlasništvu", napomenula je TS.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Državna uprava Srbije i dalje u v. d. stanju, Vlada se oglušuje o sopstveni zakon

Izvor: Radio 021, 05.Jun.2020

Vlada Srbije nastavila je da i ove godine postavlja vršioce dužnosti - do kraja maja donela je 21 rešenjе na šest meseci i 212 rešenja kojim je v.d. status postojećim kadrovima produžen za još tri meseca, upozorava Transparentnost Srbija...Prethodnu godinu Srbija je završila, suprotno zakonu,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.