Izvor: Radio 021, 31.Avg.2019, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država za bagatelu prodaje vina iz podruma Obrenovića, piće za reprezentaciju plaća 10 puta skuplje

Država Srbija vino i rakiju sa nekadašnjeg imanja Miloša Obrenovića u Smederevu, a sada svog, prodaje po bagatelnoj ceni od 100 do 350 dinara za litar, što je nekoliko puta manje od njihove prave cene.

Tako bar stoji u javnom oglasu Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, koji je sredinom jula raspisan, a njime je predviđena prodaja 6.586 litara vina i 11.703 rakije lozovače, komovice i jabukovače iz podruma "Zlatni breg", koji je sada u vlasništvu Vlade, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Blic.

Kupci su nepoznati, ali poznato je da za male pare dolaze do kvalitetnih pića koja su, piše list, prepoznatljiva ne samo u Srbiji, već i u Evropi. Tu prepoznatljivost stvorio je pre 182 godine Miloš Obrenović, koji je i zasadio prvi čokot na svom letnjikovcu u Smederevu, a njegovim putem nastavili su i drugi članovi ove dinastije, koji su svoje vino slali na sve kraljevske dvorove.

Sada se situacija izmenila, pa umesto na dvorovima, ovo vino uglavnom završava kod vlasnika ugostiteljskih objekta, koji ga jeftino kupe, a papreno naplate gostima.

U isto vreme, dok Vlada za male pare prodaje svoje vino i rakiju, od drugih proizvođača ih kupuje za veliki novac za svoje reprezentativne objekte. Za te potrebe planirano je da se ove godine izdvoji blizu 19 miliona dinara i to 10,2 za vino i 8,6 za žestoka pića. Cena nekih od njih je i deset puta skuplja od onih pića koja su proizvedena u Smederevu, jer se za litar vina plaća od 800 do 1.500 dinara, a za rakiju od 900 pa do čak 3.000 dinara. Doduše, reč je o flaširanim proizvodima, a ovo koje država rasprodaje je u rinfuzi.

Enolog Danica Marković kaže za Blic da joj je neverovatno da se litar smederevskog vina prodaje za 100 dinara.

"Reč je o vinima sa dugom tradicijom i kvalitetom, pa ovakva cena može da bude za rubriku "verovali ili ne" jer ne može da pokrije ni osnovne troškove proizvodnje. Čak je i vinima najsumnjivijeg kvaliteta, koja se prodaju na divlje, cena viša. Vinogradarstvo je kultura koja traži izuzetno velika ulaganja i ne može se svako njom baviti. Ne kaže se džabe da vinograd traži slugu, a vino gospodara. U ovom slučaju izgleda da gospodara nema", kaže Markovićeva.

Vinograd sa voćnjakom, livadom i kućom knez Miloš je kupio u periodu od 1827. do 1829. godine za 4.500 groša od turskog spahije i podigao podrum. Nakon Drugog svetskog rata "kraljev vinograd u Smederevu" postao je državna imovina, kao i letnjikovac. Vinograd se danas prostire na devet hektara, a proizvede od 15.000 do 17.000 boca vina godišnje.

Autor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.