Izvor: Radio 021, 03.Jun.2020, 09:19

Domaćinstvo u Srbiji sa najviše aktivnih lastinih gnezda dobija tonu kukuruza

Svako ko ima bar jedno aktivno gnezdo seoskih lasta u svom domaćinstvu može da učestvuje u takmičenju "Domaćinstvo koje su laste izabrale", koje će trajati do 15. juna.

Ovo nadmetanje četvrtu godinu zaredom organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza.

"Ovim simboličnim takmičenjem želimo da pohvalimo mala seoska domaćinstva koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se poljoprivredom bave na tradicionalan način i zahvaljujući čijoj pažnji i ljubavi seoske laste i dalje opstaju na našim prostorima. Domaćinstvo sa najviše gnezda nagradićemo tonom kukuruza", kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ružić je dodao da se u prethodne tri godine pokazalo da je tona kukuruza odgovarajuća nagrada jer su sva pobednička domaćinstva bila stočarska i kukuruz je više nego dobrodošao.

Svi zainteresovani na takmičenje se mogu prijaviti  popunjavanjem onlajn formulara ili pozivom na broj telefona 011/33-43-902.

Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 21. juna na stranici www.pticesrbije.rs i medijima.

Veličina populacije seoske laste u Srbiji procenjuje se na 150.000 do 230.000 parova. Mala ptica pevačica karakterističnog dugog i račvastog repa dostiže masu od oko 20 grama, no svake godine prevaljuje hiljade kilometara od podsaharske Afrike gde zimuje, do Srbije gde se gnezdi. U gnezda, koja pravi od blata, polaže u proseku pet jaja iz kojih se nakon 13 do 15 dana izležu mladunci. Seoske laste žive u proseku četiri godine.

Nekada se su se godišnja doba ili vremenske prilike određivale na osnovu prisustva i ponašanja seoskih lasta. Danas na osnovu njihove brojnosti zaključujemo kako utičemo na prirodu. Usled moderne poljoprivrede i zamiranja stočarstva ova vrsta u Srbiji i Evropi nestaje.

"Seoskim lastama se dugoročno može pomoći ukoliko podržimo opstanak malih poljoprivrednika i očuvamo tradicionalan način bavljenja poljoprivredom", zaključuju u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Takmičenje za seosko domaćinstvo sa najviše gnezda lasta

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jun.2020

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je seoska domaćinstva, koja imaju gnezda lasta na svom imanju, da se prijave za takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale", koje je otvoreno do 15. juna...Nadmetanje se organizuje četvrtu godinu zaredom, a srećno domaćinstvo sa najviše...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.