Život i ljudi

0

Takmičenje za seosko domaćinstvo sa najviše gnezda lasta

Autor: SA

Izvor: Beta

Takmičenje za seosko domaćinstvo sa najviše gnezda lasta

Izvor: Foto: Beta/Društvo za zaštitu ptica/Čeda Vučković


Nadmetanje se organizuje četvrtu godinu zaredom, a srećno domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza.

"Ovim simboličnim takmičenjem želimo da pohvalimo mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način i zahvaljujući čijoj pažnji i ljubavi seoske laste i dalje opstaju na našim prostorima. Domaćinstvo sa najviše gnezda nagradićemo tonom kukuruza", kazao je izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić, navedeno je danas u saopštenju.

On je rekao da se u prethodne tri godine, koliko se organizuje ovo takmičenje, pokazalo da je tona kukuruza odgovarajuća nagrada, "jer su sva pobednička domaćinstva bila stočarska i kukuruz je više nego dobrodošao".

Prijave na takmičenje su moguća putem onlajn formulara ili pozivom na telefon 011/33-43-902 do 15. juna.

Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 21. juna na stranici www.pticesrbije.rs i u medijima.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su podsetili da se populacija seoske laste u Srbiji procenjuje na 150.000 do 230.000 parova.

Mala ptica pevačica karakterističnog dugog i račvastog repa dostiže masu od oko 20 grama, no svake godine prevaljuje hiljade kilometara od podsaharske Afrike, gde zimuje, do Srbije gde se gnezdi.

U gnezda, koja pravi od blata, polaže u proseku pet jaja iz kojih se nakon 13 do 15 dana izležu mladunci. Seoske laste žive u proseku četiri godine.

Nekada su se godišnja doba ili vremenske prilike određivale na osnovu prisustva i ponašanja seoskih lasta, a danas se na osnovu njihove brojnosti zaključuje kako čovek utiče na prirodu.

Upozoreno je i da usled moderne poljoprivrede i zamiranja stočarstva ova vrsta u Srbiji i Evropi nestaje.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su istakli da se seoskim lastama dugoročno može pomoći ukoliko se podrži opstanak malih poljoprivrednika i očuva tradicionalan način bavljenja poljoprivredom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR