Izvor: Luftika.rs, 15.Okt.2019, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktor Bubnovski: Blokada energije i krvi izaziva bol u kičmi i zglobovima

Bol u kičmi i zglobovima predstavlja jedan od najčešćih zdravstvenih problema današnjice. Način života i poslovi koji podrazumevaju puno vremena provednog sedeći dovode do tog neprijatnog bola.
Doktor Sergej Bubnovski je ruski doktor specijalista kineziterapije, a njegov rad najviše se fokusira na probleme sa kičmom i zglobovima.
Glavna ideja njegovog programa za oporavak koštanomišićnog sistema jeste sprečavanje zadržavanja krvi, a doktor veruje da se sve može izlečiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << vežbama.
„Blokada energije izaziva bolesti, a bol je signal da je energija blokirana zadržavanjem krvi na određenom mestu. Zato problemi sa kostima mogu da se izleče vežbama“, tvrdi dr Bubnovski.
Vežba za bol u vratu Stanite u položaj mačke – na sve četiri, pazeći da vam leđa budu ravna. Uz izdah izvijte leđa ka gore (kao mačke kad se „izgrbe“), pa se polako vratite u početni položaj. Zatim uz udah spustite leđa ka dole, pa se vratite u početni položaj. Ponovite 10-15 puta.
Vodite računa da prilikom izvođenja vežbe ne pravite nagle pokrete glavom, kako se stanje ne bi pogoršalo. Za bol u vratu pomoći će vam i sklekovi uza zid, koji će zagrejati mišiće i sprečiti zastoj krvi, piše Still.
Bol u donjem delu leđa Lezite na leđa, ruke stavite pod glavu, noge savijte u kolenima, a stopala priljubite za pod.
Uz dubok izdah polako vucite ramena ka kolenima, podižući samo glavu i vrat, grudi treba da ostanu statične. Vratite se u početni položaj i uradite 10-15 ponavljanja. Ova vežba će pomoći da se istegne donji deo kičme i da se popravi cirkulacija u gornjem.
Bol u zglobu kuka Lezite na leđa, ruke stavite pod glavu, noge savijte u kolenima, a stopala priljubite za pod. Uz izdah podignite karlicu i napravite polu-most.
Vratite se u početni položaj i ponovite 10-15 puta. Ova vežba će ubrzati cirkulaciju u predelu leđa i u mišićima butina i zadnjice.
Dr Bubnovski kaže da su mu pacijenti najčešće ljudi koji rade u kancelarijama, odnosno oni koji sede po ceo dan.
Za njih ima sledeće savete:
Nemojte da sedite previše dugo bez pauze Nepokretnost mišića vodi do začepljenja u venama, koje može biti uzrok mnogih bolesti, od venske tromboze do homoroida i bolesti u genitalnom području. Nakon svakih 45 minuta sedenja napravite kratku pauzu da pokrenete sve mišiće – hodajte stepenicama ili prošetajte bar nekoliko minuta.
Pravilno držanje Možete malo da se opustite i „zavalite“ u naslon na kratko, ali u principu bi trebalo leđa konstantno držati ispravljenim.
Laktovi treba da su na stolu Dok kucate na tastaturi, laktovi ne treba da vam budu u vazduhu, već na stolu, kako ne biste opterećivali ramena. Povremeno treba prodrmati ruke i uraditi vežbu rotacije šaka sa stisnutim pesnicama.
Nevidljiva gimnastika Ako ne možete da ustajete od stola, i dalje možete da popravite cirkulaciju u donjem delu leđa i karlici:
– stegnite i opustite mišiće zadnjice 10-15 puta;
– nogama simulirajte skakanje 10-15 puta.
Opustite rameni pojas i kičmu Nagnite se unazad na stolici i izvijte kičmu koliko možete, opustite ruke pored tela. Vežbu radite tokom izdaha, a mišiće opustite, kako bi efekat bio jači.
Uz domaći lek za hrskavicu bol u kičmi i kolenima nestaje za 10 dana

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.