Izvor: Luftika.rs, 27.Jul.2021, 14:10

Dok je slikao Vaskrsenje Hristovo Siniši je sletela lastavica na glavu, i sa njim ostala

„Bog se javlja u različitim oblicima, a ja sam imao tu sreću da mi se javi baš u obliku laste“, započinje priču, za portal Luftika, freskopisac Siniša Damjanović koji je doživeo jedno vrlo neobično iskustvo puno simbolike u trenutku kada je oslikavao unutrašnjost crkve Svetog Arhangela Gavrila u Žitkovcu.
Ovaj umetnik iz Banja Luke slikao je fresku Hristovog Vaskrsenja kada je na njegov vrat, pravo niotkuda, sletela lastavica, ptica za koju stručni ljudi govore da je vrlo plašljiva >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << i da su retki slučajevi kada ona sama prilazi čoveku.
Ovo malo Božje stvorenje sa Sinišom je provelo čitav taj dan na njegovom radnom mestu, a mističnost i simbolika jedne ovakve situacije odaje utisak i nagoveštaj Svetog Duha koji nad nama bdi i koji se javlja u najneočekivanijim prilikama.

Video klip ubrzo je postao viralan na internetu, a Siniša koji je sa svojim kolegama iz radionice Lazarus oslikavao crkvu pristao je da za naš portal protumači ovaj dodir nebesa.
– Božije čudo se javi i imao sam tu sreću da mi se javi kroz lastavicu dok sam radio na fresci Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista, tako da mi je to posebna simbolika. Čitav taj dan mi je lastavica dolazila i više se nije pojavila niti jedna lastavica u crkvi, a kamoli da je nekome od nas sletela – priča Siniša.
Na video snimku jasno se vidi trenutak kada naš sagovornik miluje lastavicu nakon čega je pušta da ona sama pronađe svoj put. Međutim, ova ptica imala je jasan cilj da svoje vreme provede u društvu umetnika koji je u tom trenutku radio na fresci koja simboliše svu veru hrišćana.
– Slikao sam portet, kada je moj kolega Aleksa u jednom trenutku rekao: „Ne pomeraj se!“ Ja nisam ni osetio da mi je nešto sletelo na leđa. Uzeo sam je rukom, ona nije bežala. Pustio sam je, a ona mi se ponovo vratila. To se nikome iz naše radionice do sada nije dogodilo – nastavio je freskopisac.
Lično, ne verujem u slučajnosti, ali verujem u čuda. Ovaj nesvakidašnji događaj odigrao se 23. jula i jedan je od onih trenutaka koji vam vraćaju veru u sklad čoveka i prirode. Sve se dešava sa nekim višim razlogom, a Siniša se zaista može smatrati privilegovanim čovekom.
– Velika je simbolika. Lasta mi stoji na glavi dok slikam Hristovo Vaskrsenje. Čitav dan dok sam ja slikao, ona mi je stajala na ramenu ili se spuštala na moju paletu, ne bežeći uopšte. Veliki je Bog – kaže za Luftiku Siniša Damjanović.

Svi prisutni su bili iznenađeni i oduševljeni prizorom koji zaista ostavlja bez daha.
– Oni su oslikavali levu i desnu apsidu. Siniša je oslikavao Vaskrsenje Hristovo i baš tada je lasta ušla i bila je sa njim celog dana. To se dešavalo dugo, nekoliko sati, a ne samo za vreme trajanja snimka. Nije htela da izađe iz crkve – kaže za Luftiku Dragan Vučković iz crkvene opštine.
Dodatna simbolika je u tome što se sve dešavalo dva dana uoči proslave crkvene slave – Sveti Arhangel Gavrilo, koja je juče obeležena u crkvi u Žitkovcu.
– Da vam kažem, ona se javila u trenutku oslikavanja lika Hristovog u Vaskrsenju, a pre toga je bila na velikoj kopiji ikone Bogorodice Vladimirske koju smo dobili na poklon prošle godine. Da li je to blagodet data samom freskopiscu, da svoj posao uradi baš kako treba? Oni su to sjajno uradili. Bilo je jako čudno, jer lasta je plašljiva ptica, a nije htela da ode – Dragan Vučković iz crkvene opštine.
Sveti Arhangel Gavrilo je, između ostalog, simbol dobrote celog čovečanstva, a smatra se da donosi lepe vesti. Po verovanju on se javio Joakimu i Ani najavivši rođenje Presvete Bogorodice Marije, a kasnije i samoj Mariji sa vešću da će roditi sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.
Inače, Arhangel Gavrilo naslikan je i u manastiru Mileševa gde je njegov lik prikazan na čuvenoj fresci Beli Anđeo. Vladika Nikolaj Velimirović rekao je davno da je samo „gledanje Belog Anđela ravno molitvi“.
Veličanstvena i misteriozna Srbija – koliko toga ne znate o njoj?

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.