Đorđević: Naknada porodiljama od 1. jula neće kasniti

Izvor: Radio 021, 29.Mar.2018, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Naknada porodiljama od 1. jula neće kasniti

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da naknada za porodiljsko bolovanje više neće kasniti od 1. jula kada će na snagu stupiti Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom.

"Od 1. jula država će da isplaćuje (porodiljsko bolovanje) i neće kasniti. Roditeljski dodatak ne kasni ni jedan jedini dan, jer država isplaćuje", kazao je Đorđević na sednici Skupštine Srbije odgovarajući na pitanje poslanika Nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stranke Zorana Živkovića u vezi sa kašnjenjem isplate porodiljskog bolovanja.

Đorđević je kazao da se kašnjenja dešavaju zbog neodgovornih poslodavaca koji sa isplatama kasne i po više od godinu i po.

"Odgovorno tvrdim da se svima kada se zavede u ministarstvu, naknada isplaćuje u roku od pet radnih dana", kazao je Đorđević.

Zoran Živković je rekao da je jasno formulisao pitanje da se odnosi na savesne poslodavce koji redovno, u zakonskom roku uplaćuju naknade, a da njima kasne isplate.

"To nije odgovor na moje pitanje", poručio je Živković ministru Đorđeviću.

Odgovarajući na pitanje poslanice Elvire Kovač o primeni zakona usvojenog 17. decembra prošle godine, a čija primena počinje od 1. jula ove godine, Đorđević je kazao da će se novčane mere za prvo dete primenjivati od 1. jula, dok će se za drugo, treće i četvrto dete primenjivati retroaktivno od 1. janura 2018. godine.

Elvira Kovač je upitala i kada će biti zvanično objavljena Strategija za podsticaj rađanja koja predviđa 100.000 dinara za prvo dete, kao i za drugo i treće 10.000, odnosno 12.000, a za četvrto dete 18.000 dinara u narednih deset godina, na šta je ministar Đorđević odgovorio da će strategija biti objavljena vrlo brzo, "možda već sutra" i da je akcioni plan u fazi izrade i da će ga Vlada Srbije brzo doneti.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.