Đaci se vraćaju kući, agenciji se oduzima licenca, disciplinski postupak protiv profesorke

Izvor: Radio 021, 14.Jul.2018, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci se vraćaju kući, agenciji se oduzima licenca, disciplinski postupak protiv profesorke

Đaci iz Beograda koji nisu mogli da uđe u hotel u Ljoret de Maru u Španiji trebalo bi danas da krenu kući, a najavljeno je oduzimanje licence turističkoj agenciji i disciplinski postupak protiv profesorke koja je organizovala putovanje.

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je da ceo slučaj nema veze sa turizmom i da je "malo reći da je reč o prevari".

Prema njegovim rečima, turističkoj agenciji "B2R" biće oduzeta licenca, jer je prevarila beogradske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << gimnazijalce kojima nije uplatila smeštaj u špаnskom letovаlištu.

Ljajić je za RTS izjavio da je osobi koja se nalazila na licu mesta sa učenicima licenca oduzeta pre mesec dana i da je on, da bi organizovao putovanje, našao agenciju koja regularno posluje. Kako je naveo, oni su zajedno učestvovali u prevari roditelja i dece.

Ministar je apelovao na putnike da uvek imaju ugovor o putovanju i da ne pristaju ni na kakve priznanice da su uplatili neka sredstva, jer na osnovu ugovora mogu da se sprovode postupci. U ovom slučaju, kako je rekao Ljajić, na sreću postoje priznanice da su roditelji uplatili novac, ali šteta je mnogo veća i tiče se imidža agencija i turizma.

Naveo je da će po važećem zakonu agenciji biti oduzeta licenca, ali da tu ima posla i za druge organe, ne samo za turističku inspekciju. Dodao je da se vodilo računa da se ne ugase male agencije, ali da će morati da se uvede red i da se pooštre uslovi kako bi u biznis ušli samo oni koji znaju da rade taj posao.

"Ne može svako kome padne na pamet da osnuje agenciju sa jednim ili dva zaposlena, da uzima ovolike pare, a mi posle da jurimo osiguravajuća društva da se ta sredstva nadomeste, dok je neko zaradio novac od klasične prevare", rekao je Ljajić.

Razmišlja se o mogućim zakonskim rešenjima koja bi mogla da uključuju veće garancije i veći keš depozit za osnivanje agencija koji bi mogao da bude minimum 10.000 evra. Ministar Ljajić kaže da je postojeći zakon po evropskim standardima, ali da ne postoji društvena svest i da se zato dešavaju prevare.

On je apelovao na građane i da se što više informišu pre odlaska na putovanje i uplate aražmana, da vide s kim imaju posla i da li je nekome oduzeta licenca, ističući da je potrebno odvojiti žito od kukolja.

Disciplinski postupak protiv profesorke

Ministarstvo prosvete saopštilo je da ne snosi odgovornost za letovanje đaka u Španiji.

Kako su saopštili, letovanje u Španiji, tokom kojeg su učenici beogrаdskih školа imаli problem sа smeštаjem, orgаnizovаlа je sаmostаlno profesorkа istorije u Devetoj gimnаziji Snežаnа Mаrtić i protiv nje će biti pokrenut disciplinski postupak u školi.

Dodaju da "školа i Ministаrstvo prosvete ne mogu preuzeti nikаkvu odgovornost, jer je profesorkа putovаnje orgаnizovаlа u sopstvenoj režiji, bez ikаkvog učešćа škole i sаglаsnosti ministаrstvа". Ministarstvo je navelo i da su u godišnjem plаnu rаdа škole zа školsku 2017/2018. godinu ekskurzije orgаnizovаne u jesenjem periodu 2017.

Podsećamo, učenici Devete beogradske gimnazije, Prve ekonomske i još nekih beogradskih škola su preko turističke agencije otišli na letovanje u Španiju sa profesorkom, ali ih tamo u petak nisu sačekale hotelske sobe koje su uredno platili. Kada su stigli u hotel, na recepciji im je rečeno da njihov boravak nije plaćen.

Iako je trebalo da u hotelske sobe budu smešteni još tokom prepodneva, srednjoškolci su dan proveli u holu hotela, dok im je, prema rečima roditelja, zatraženo da plate prenoćište. U hotelu je tokom večeri bila i španska policija.

Jedan od roditelja kaže da su zaposleni u hotelu, posle određenog vremena, dozvolili učenicima da iskoriste toalete u tri sobe kako bi mogli da se istuširaju, a kasnije su im dali i večeru. Jedan deo učenika, uspeo je samostalno da nađe smeštaj u drugom hotelu, koji su morali da plate.

Autor: RTS, Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.